economie cultuur politiek RSS

Rellen in Frankrijk met Chinese gemeenschap

Een protest van de Chinese gemeenschap in Parijs is maandagavond op rellen uitgelopen. Demonstranten eisten duidelijkheid over de dood van een Chinese man die door de politie is doodgeschoten.

Ongeveer 150 Chinezen waren naar het politiebureau in het 19e district gekomen. Na enige tijd sloeg de vlam in de pan. Demonstranten scandeerden 'moordenaars', braken door dranghekken, gooiden voorwerpen en staken een auto in brand. De oproerpolitie greep in met wapenstok en traangas. Daarbij raakte een demonstrant en drie agenten gewond. Er werden 35 personen aangehouden.

De Franse ambassadeur in Beijing is bij het ministerie van buitenlandse zaken ontboden. China heeft een formele klacht ingediend, de Franse overheid opgeroepen Chinese burgers te beschermen en snel duidelijkheid te geven over de dood van een Chinese burger.

 

Verschillende lezingen

De onrust ontstond nadat zondagavond de 56-jarige Liu Shaoyo in zijn woning was doodgeschoten door de politie. Agenten waren afgekomen op een melding dat Liu een buurman die geluids-overlast veroorzaakte met een schaar had bedreigd. Toen politiemensen de woning betraden zou Liu met een scherp voorwerp op een agent hebben ingestoken en was het aan zijn kogelvrije vest te danken dat hij niet gewond raakte. Een collega schoot Liu daarop neer.

Zijn familieleden bestrijden de weergave van de politie. Volgens hen braken agenten de deur open. Liu stond met keukengerei in zijn handen omdat hij stond te koken. Agenten zouden toen zonder waarschuwing het vuur hebben geopend.

 

Discriminatie

Chinezen in Frankrijk klagen vaker over discriminatie, ook door de politie. Een belangenorganisatie van Chinezen in Frankrijk zegt dat veel landgenoten op het protest waren afgekomen omdat zij een verband vermoeden tussen de dood van Liu en politiegeweld tegen buitenlanders.

De Chinese regering roept vrijwel altijd bij problemen met landgenoten in het buitenland op tot een snel en rechtvaardig onderzoek en bescherming van hun rechten. Het is echter zeer ongebruikelijk dat Beijing een formele klacht indient naar aanleiding van politieoptreden in een ander land. In juli 2016 ontstonden ongeregeldheden in de Italiaanse stad Prato, nadat autoriteiten onderzoek deden naar de arbeidsomstandigheden in naaiateliers van Chinese eigenaren.

dinsdag 28 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Italiaanse politie botst met Chinese gemeenschap
China eist terugkeer vissers uit Indonesiƫ
Chinese agenten gaan Parijse politie assisteren

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder