economie cultuur politiek RSS

China houdt Taiwanese mensenrechtenactivist vast

China houdt Taiwanese mensenrechtenactivist vast

De Chinese overheid heeft woensdag bevestigd dat het de Taiwanese activist Li Ming-che heeft aangehouden. Li wordt ervan verdacht de nationale veiligheid van China in gevaar te hebben gebracht.

Li verdween zondag 19 maart spoorloos nadat hij de controlepost tussen Macau en het Chinese vasteland was gepasseerd. Hij zou in Zhuhai enkele bekenden bezoeken en traditioneel Chinese medicijnen voor zijn schoonmoeder kopen. Hij kwam echter niet opdagen op zijn afspraak en bleek niet meer bereikbaar.

Het Chinese bureau voor Taiwanese Zaken maakte woensdag bekend dat Li op een niet genoemde plek wordt vastgehouden in het kader van een onderzoek naar staatsgevaarlijke activiteiten. Dinsdag al informeerde het bureau de Taiwanese regering.

 

Illegale invoer van boeken

Li (42) werkt als manager op een onderwijsinstelling in Taiwan. In het verleden was hij werkzaam voor de Democratische Progressieve Partij van de huidige president Tsai Ing-wen. In zijn vrije tijd is hij als vrijwilliger actief voor de Taiwanese associatie voor mensenrechten. Van Li is bekend dat hij met Chinese bekenden meningen uitwisselt over mensenrechten, het democratische systeem in Taiwan en dat hij hen boeken toezond die in China niet toegelaten zijn.

Dat zijn activiteiten de Chinese overheid waren opgevallen bleek vorig jaar. Toen werden boeken die hij opstuurde in beslag genomen en zijn WeChat-groep met bekenden opgeheven. Volgens een nieuwe wet mogen buitenlandse non-profitorganisaties alleen nog in China actief zijn na registratie bij de overheid en als zij over een lokale samenwerkingspartner beschikken. De associatie voor mensenrechten voldoet niet aan de NGO-wet.

 

Duidelijkheid over verdenking

Li's vrouw, Li Ching-yu, heeft woensdag op een gezamenlijke persconferentie met enkele mensenrechtenorganisaties duidelijkheid gevraagd over waar de Chinese overheid haar man precies van beschuldigt. Ook wil ze weten waar hij gevangen wordt gehouden en eist toegang tot hem voor zichzelf en een advocaat. Ze maakt zich zorgen over zijn gezondheid, omdat Li maar voor een paar dagen zijn medicatie tegen hogebloedruk bij zich had.

woensdag 29 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Uitgever en journalist HK veroordeeld in China
Uitgever HK doet boekje open over verdwijning
China verbreekt communicatie met overheid Taiwan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder