economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 13

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 13

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een makelaar met plichtsbesef, digitaal eerbetoon aan de voorouders en de werkelijke reden waarom China zich niet kwalificeert voor het wereldkampioenschap voetbal.

Voor migrantarbeiders blijft het moeilijk in China een bestaan op te bouwen. Plattelandsbewoners die naar de stad verhuizen, maar niet over een hukou, woonvergunning beschikken, hebben geen recht op publieke diensten als onderwijs, zorg. pensioen en sociale huurwoningen.

En in de meeste steden mogen zij geen woning kopen, ook al hebben zij daarvoor het benodigde geld. Een ondernemende makelaar in Shanghai heeft daar wat op gevonden. Op verzoek -en tegen een vergoeding van 60.000 tot 80.000 yuan (9.000 à 12.000 euro)- trouwt hij met vrouwen van buiten de stad. Volgens de geldende regels kunnen zij dan maximaal twee appartementen kopen.

Als de koop is beklonken volgt een contractueel afgesproken echtscheiding. Op die manier heeft de 30-jarige makelaar al vier klanten aan een nieuwe woning geholpen.

 

Komende week wordt in China Qingming gevierd. Op die feestdag worden de voorouders geëerd en Chinezen worden geacht die dag het graf van familieleden te bezoeken om het te reinigen.

Maar wat als je geen tijd hebt of het te ver is om naar het graf van je voorouders te reizen? De Yuhuatai-begraafplaats in Nanjing heeft daar wat op gevonden. Medewerkers van de begraafplaats verzorgen het graf, spreken een gebed uit, branden wierook en plaatsen een boeket. De ceremonie is rechtstreeks door de familie te volgen via WeChat. Zo kun je ook betalen trouwens.

 

En dan de Rode Draken. Deze week verloren ze met 1-0 van Iran en daarmee is kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland even ver weg als voor het Nederlands elftal.

Eén vrouw weet wel hoe dat komt. En dat is de echtgenote van international Jiang Zhipeng, die inderdaad een ongelukkige wedstrijd speelde. Vlak na de cruciale interland publiceerde zij op sociale media het bericht dat haar man veel te veel tijd en energie aan andere vrouwen besteedt en dat zij daarom wil scheiden.

“Ik heb hem gesteund toen hij nog een arme jongen was en mijn moeder heeft hem behandeld als haar eigen zoon. Mijn familie heeft hem zelfs een miljoen yuan geleend als aanbetaling voor een appartement in Shanghai", schreef Zhang Zhiyue. “Tijdens vier jaar van ons huwelijk sliep hij 3,5 jaar met andere vrouwen en nu probeert hij mij dood te krijgen."

Dat laat Zhang in ieder geval niet onopgemerkt gebeuren. Ze plaatste er nog wat foto's bij van haar man met steeds een andere vriendin. Veel teleurgestelde Chinese voetbalfans zijn het met haar eens en eisen dat Zhang uit het nationale elftal wordt gezet.

 

Bij de foto: dit is FFC-Acrush, China's nieuwste boy band. Alhoewel, Lu Keran, An Jun Xi, Peng Xi Chen, Min Jun Qian en Lin Fan zijn toch echt allemaal vrouwen. Volgens de platenmaatschappij gaat het dan ook niet om een jongensband, maar om 'knappe jongeren', die staan voor vrijheid, niet ingeperkt door hokjes.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 31 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 12

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder