economie cultuur politiek RSS

Flinke groei eerste kwartaal Chinese economie

Flinke groei eerste kwartaal Chinese economie

De omvang van de Chinese economie is in de eerste drie maanden van het jaar met 6,9 procent gegroeid. Dat is meer dan verwacht, al houden analisten voor de rest van het jaar rekening met een lager groeitempo.

Met een groei van net geen zeven procent neemt de Chinese economie een tussensprintje. Dat is grotendeels te danken aan een beproefd recept: extra overheidsinvesteringen in de infrastructuur en hogere onroerendgoedprijzen. Maar eerlijk is eerlijk: ook de consumentenbestedingen namen met tien procent toe; in maart zelfs met 10,9 procent.

"Daarmee is een solide basis gelegd voor de groeidoelstelling voor heel 2017", aldus het nationaal statistiekbureau maandag. Over heel 2016 groeide het bruto nationaal product met 6,7 procent; het laagste groeitempo in 26 jaar. Het groeidoel voor dit jaar is op 'plusminus' 6,5 procent gesteld.

 

Export blijft kwakkelen

Economen verwachten niet dat de economische groei dit tempo aanhoudt. Verschillende grote steden proberen de onroerendgoedmarkt af te koelen. Dit heeft niet alleen effect op de woningprijzen, maar ook op de markt van meubels, huishoudelijke apparatuur en bouwmaterialen. Ook wordt een daling van autoverkopen verwacht, omdat gunstige fiscale regelingen zijn afgeschaft.

Het grote vraagteken blijft de export; goed voor bijna de helft van China's economie. Die blijft kwakkelen door vraaguitval in de belangrijkste afzetmarkten. Het statistiekbureau meldde doodleuk een stijging van de export, maar dat geldt alleen als je die in yuans rekent. Door de daling van de yuankoers ten aanzien van de dollar is hier in feite sprake van krimp.

maandag 17 april 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Li waarschuwt voor handelsoorlog met VS
China importeert meer dan het exporteert
China streeft naar plusminus 6,5 procent groei

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder