economie cultuur politiek RSS

Milieu-ambtenaren vast bij onverwachte controle

Milieu-ambtenaren vast bij onverwachte controle

Ambtenaren van het ministerie van milieubescherming moesten zondag door de politie worden ontzet uit een ovenfabriek. Het management was niet gediend van een onaangekondigde controle.

Milieuinspecteurs beleefden zondag hachelijke momenten in Jinan, de hoofdstad van de provincie Shandong. Medewerkers van de Shandong Lüjie Environmental Protection Energy Saving Technology Co. probeerden de inspecteurs te hinderen bij hun werk, naar eigen zeggen omdat ze de legitimatiekaarten van het ministerie niet vertrouwden.

Toen de ambtenaren doorgingen de fabriek te inspecteren, werden ze in een ruimte ingesloten. Ze konden pas na een uur worden bevrijd toen de gealarmeerde politie arriveerde. Een manager en een medewerker van de fabriek zijn aangehouden. Volgens het ministerie zijn meerdere overtredingen van de milieuregels vastgesteld en zijn twee illegale kolenovens ontmanteld.

 

De bergen zijn hoog...

China kent strenge milieuregels, maar lang niet iedereen houdt zich daaraan. Lokale overheden knijpen soms een oogje dicht omdat zij werkgelegenheid en economische groei belangrijker vinden dan milieuvervuiling. Met onaangekondigde controles probeert de centrale overheid te bereiken dat de regels op lokaal niveau worden nageleefd. In februari maakte het ministerie bekend dat bij controles in Beijing, Tianjin en Hebei meer dan honderd overtredingen van de milieuregels werden geconstateerd.

Vier medewerkers van het milieubureau in Xi'an werden oktober vorig jaar door de politie aangehouden wegens het rommelen met onderzoek naar de luchtkwaliteit. Drie van hen worden ervan verdacht plukken katoen te hebben gebruikt om de lucht die in de meetapparatuur stroomt te filteren. Hun chef wordt ervan beschuldigd dat hij de luchtkwaliteitsdata handmatig in de computer heeft aangepast. De zaak kwam aan het licht toen de centrale overheid wilde weten hoe Xi'an zo'n spectaculaire verbetering van de luchtkwaliteit had bereikt.

dinsdag 18 april 2017


Gerelateerde onderwerpen:

140 Overtredingen bij onverwachte milieucontrole
Strengere milieuregels voorkomen drie miljoen doden
China gaat afval scheiden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder