economie cultuur politiek RSS

China verzoekt aanhouding van Guo Wengui

China verzoekt aanhouding van Guo Wengui

Interpol heeft op verzoek van de Chinese overheid de opsporing en aanhouding van Guo Wengui verzocht. De Chinese vastgoedmiljardair gaf dit jaar twee interviews waarin hij dreigde corruptie in de top van de communistische partij te onthullen.

Is Guo Wengui een crimineel, een potentiële klokkenluider of misschien allebei? Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken bevestigde woensdag dat het Interpol heeft verzocht een zogeheten rode notificatie te doen uitgaan waarin internationaal om zijn opsporing wordt gevraagd. Lidstaten hebben zich verplicht om aan deze verzoeken medewerking te verlenen.

Guo verhuisde in 2015 naar de Verenigde Staten, waar hij een appartement in New York met uitzicht op Central Park kocht. Hij is lid van het Mar-a-Lago Resort in Florida. In dit verblijf, dat tot het Trump-consortium behoort, was begin deze maand nog de Chinese president Xi Jinping te gast. De VS heeft geen uitleveringsverdrag met China, maar sinds 2015 heeft de Amerikaanse regering een aantal verdachten van corruptie overgedragen.

 

Smeergeld

De Chinese overheid, noch Interpol willen toelichten waarvan Guo precies wordt verdacht. De South China Morning Post meldt op basis van bronnen in China dat hij wordt beschuldigd van het betalen van 60 miljoen yuan (9 miljoen euro) aan steekpenningen aan Ma Jian, de voormalige vice-minister van staatsveiligheid.

Tegen Ma werd in januari 2015 een onderzoek wegens corruptie ingesteld. Hij werkte dertig jaar bij de Chinese veiligheidsdienst en schopte het in 2006 tot directeur van Bureau Nummer 8, de contra-spionage-afdeling; een functie die hem recht gaf op de ambtelijke rang van vice-minister. Aangenomen wordt dat dit onderzoek te maken heeft met de val van zijn toenmalige baas: Zhou Yongkang.

 

Hoofd anti-corruptie

Maar er is misschien nog een andere reden waarom China Guo wil laten arresteren. Hij is in een bitter zakelijk conflict verwikkeld met He Jintao, de zoon van He Guoqiang, die tot vijf jaar geleden lid was van het permanente comité van het politbureau en verantwoordelijk voor de anti-corruptie-jagers van de communistische partij. In twee interviews met Amerikaanse media heeft Guo gedreigd 'een kanon af te vuren' op de He's als het conflict niet wordt opgelost.

Anders dan Ma is He Guoqiang vooralsnog van onbesproken gedrag. Niet alleen zouden corruptie-beschuldigingen aan zijn adres opnieuw een voormalig lid van het permanente comité van het politbureau in opspraak brengen (net als Zhou Yongkang); dit keer gaat het om de man die jarenlang verantwoordelijk was voor de interne partijdiscipline. Dat zou de communistische partij en president en partijleider Xi Jinping, die van het opschonen van de partij een speerpunt heeft gemaakt, in de aanloop naar het belangrijke partijcongres in oktober zeer slecht uitkomen.

UPDATE - Guo zei woensdagavond in een interview met Voice of America dat de Chinese overheid probeert hem tot zwijgen te brengen en spreekt van een heksenjacht. "Ik voel me aangemoedigd door het arrestatieverzoek. In ieder geval zal het ervoor zorgen dat de mensen de werkelijke aard van mijn situatie begrijpen."

UPDATE II - Een uur voor Guo's VoA-interview verscheen op YouTube een video met een bekentenis van Ma Jian. Hij erkent daarin dat hij zijn positie heeft misbruikt om Guo te helpen. Zo zou hij Guo's zakenrivalen hebben laten afluisteren, hun bankrekeningen hebben bevroren, de politie hebben ontmoedigd onderzoek te doen en een journalist hebben bedreigd die over Guo wilde publiceren. Ma zou daarvoor in ruil geld, geschenken en onroerend goed van Guo hebben ontvangen met een totale waarde van 60 miljoen yuan. Onbekend is wie de video heeft geopenbaard.

woensdag 19 april 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Zhou Yongkang

Gerelateerde onderwerpen:

Xi: 'corruptie grootste vijand van partij'
Levenslang cel voor Zhou Yongkang
Topman staatsveiligheid beschuldigd van corruptie
Onduidelijkheid over lot verdwenen miljardair

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder