economie cultuur politiek RSS

China telt mogelijk 90 miljoen minder inwoners

China telt mogelijk 90 miljoen minder inwoners

Wetenschappers denken dat de omvang van de Chinese bevolking kleiner is dan gedacht. Dat betekent dat de gevolgen van vergrijzing nog groter zijn dan waarmee tot nu rekening is gehouden.

De Chinese bevoling is niet 1,37 miljard personen groot, maar 1,29 miljard. Dat zei Yi Fuxian, demograaf verbonden aan de universiteit van Wisconsin-Madison, maandag op een congres in Beijing. Andere wetenschappers onderschrijven zijn conclusies.

Volgens Yi zijn de geboortecijfers de afgelopen jaren door de Nationale Commissie voor Bevolking en Gezinsplanning structureel overdreven. Volgens de commissie die toeziet op de gezinsplanning zijn er in de periode 1991 tot 2016 in China 464,8 miljoen baby's geboren. Yi's onderzoek suggereert dat dit er in werkelijkheid 377,6 miljoen zijn.

 

Demografisch probleem

Als Yi's bevindingen kloppen, betekent dit allereerst dat niet China, maar India het land is met de meeste inwoners ter wereld. Volgens het Indiase statistiekbureau telde dat land vorig jaar 1,33 miljard inwoners.

Maar het betekent ook dat het aandeel senioren als deel van de totale bevolking groter is dan gedacht en dat de werkzame bevolking de komende jaren met bijna 90 miljoen arbeidskrachten minder zal toenemen. Op het congres werd de Chinese overheid opgeroepen de bevolkingspolitiek los te laten en toe te staan dat alle ouderparen meer dan twee kinderen kunnen krijgen.

dinsdag 23 mei 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China telt mogelijk meer vrouwen dan gedacht
Na 36 jaar einde aan eenkindpolitiek
China houdt zeker 20 jaar vast aan tweekindbeleid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder