economie cultuur politiek RSS

Acht doden bij explosie chemische fabriek Jinan

Acht doden bij explosie chemische fabriek Jinan

Bij een grote explosie en daaropvolgende brand op een bedrijventerrein in Jinan zijn maandag acht personen om het leven gekomen. Nog eens negen personen raakten gewond.

De ontploffing had plaats omstreeks een uur 's ochtends op het terrein van Linyi Jinyu Petro-chemical Company. Volgens lokale autoriteiten explodeerde om onbekende redenen een opslagtank voor vloeibaar gas. Honderden brandweerlieden werden naar de plek des onheils gestuurd. Zij troffen in eerste instantie één dodelijk slachtoffer aan.

Toen vijftien uur later het vuur was gedoofd werden de lichamen van nog eens zeven werknemers gevonden. De negen gewonden bevinden zich buiten levensgevaar. De eigenaar van de fabriek is aangehouden in afwachting van een onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

 

Strenge wetten, slechte naleving

Chinese veiligheidswetten zijn zeer streng, maar fabriekseigenaren nemen het niet altijd zo nauw met de regels. Door gebrekkig toezicht en corruptie komen zij daar vaak mee weg. Totdat het misgaat.

In augustus 2015 werd Tianjin getroffen door twee zeer zware explosies op een opslagplaats voor gevaarlijke stoffen. Daarbij kwamen 173 personen om het leven en werd voor miljarden schade veroorzaakt. De Tianjin-ramp is daarmee het ernstigste bedrijfsongeval uit de geschiedenis van de Volksrepubliek.

UPDATE - Reddingswerkers hebben dinsdag nog twee slachtoffers in het puin aangetroffen. Daarmee komt het dodental op tien.

maandag 5 juni 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Dodental Tianjin-ramp definitief vastgesteld
Explosie in opslagplaats Oost-China; vijf doden
Vermiste mijnwerkers dood gevonden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder