economie cultuur politiek RSS

Meimaand was goed voor internationale handel China

Meimaand was goed voor internationale handel China

De Chinese in- en uitvoer in de maand mei heeft analisten positief verrast. Maar er zijn twijfels of China die groei vol kan houden.

De waarde van de Chinese export groeide tot 191 miljard dollar; een groei van 8,7 procent ten aanzien van mei 2016. Aantrekkende vraag in China's belangrijkste afzetmarkten zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie dreven de export van Made in China op.

Ondanks lagere grondstoffenprijzen, steeg de waarde van de invoer: plus 14,8 procent tot 150,2 miljard dollar. Toenemende vraag naar ruwe olie, ijzererts, koper en sojabonen lijkt erop te duiden dat Chinese producenten vertrouwen in de toekomst hebben. China's handelsoverschot bedroeg in mei 40,8 miljard dollar.

 

Donkere wolk

China's internationale handel staat er al met al in de eerste vijf maanden van het jaar goed op. Maar analisten waarschuwen voor teveel optimisme over de Chinese economie. Zij verwachten dat de overheid gebruik maakt van het momentum om de huizenmarkt af te koelen en de rem te zetten op grote infrastructurele projecten die met geleend geld worden gefinancieerd. Vorige maand verhoogde kredietbeoordelaar Moody's het risicoprofiel voor China vanwege de groeiende schuldenberg.

Een andere donkere wolk is de Amerikaanse onvrede met de onevenwichtigheid in de handel met China. In mei groeide het gat tussen de China's export naar de VS en de import uit Amerika tot 22 miljard dollar. Amerikaanse importheffingen hangen nog steeds in de lucht.

 

Partijcongres

Toch is het maar zeer de vraag of de Chinese overheid op dit moment maatregelen zal nemen die de economische groei temperen. Dit najaar wordt het vijfjaarlijkse partijcongres gehouden, waar president en partijleider Xi Jinping zijn macht wil consolideren. Daarbij is een economische hosanastemming meer dan welkom. 

donderdag 8 juni 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Moody's verscherpt risicoprofiel China
Flinke groei eerste kwartaal Chinese economie
China streeft naar plusminus 6,5 procent groei

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder