economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 23

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 23

Andere verhalen in de media over China waren deze week: de mooiste dag van je leven, liever een slim ei dan een lege kop en werk in maanbouw.

Het huwelijk is in China met veel tradities omgeven. Een peperdure fotoreportage, een banket voor honderden eters en rode envelopjes voor de gasten. Een andere gewoonte dat de mannelijke gasten een beetje dollen met het bruidspaar en het bruidspersoneel: naohun.

Dat kan soms gierend uit de hand lopen. Deze week ontstond in China ophef over een filmpje waarop te zien is hoe een bruidsmeisje bruut wordt aangerand. Ze zit ingeklemd tussen twee mannelijke bruiloftsgasten op de achterbank van een auto. Ze probeert zich te verzetten, maar de mannen houden ieder een arm klem en betasten met de vrije hand haar borsten en proberen onder haar jurk te grijpen. "Waarom heb je haar slipje nog niet uit?", vraagt de een op een gegeven moment aan de ander.

Het tafereel wordt onbekommerd vanaf de voorstoel gefilmd en blijkbaar geschikt bevonden om online te delen. Daarna ging het snel. De video ging viraal en duizenden internetgebruikers toonden zich verontwaardigd. De politie van Xi'an riep de hulp van het publiek in om de aanranders te identificeren en dat leidde tot de aanhouding van een 19-jarige en een 21-jarige man.

Naohun is doorgaans suggestief, maar meestal onschuldig. Toch zijn er de afgelopen jaren meer verhalen over bruiloftsgasten die het feestje verzieken. China kent tegenwoordig zelfs professionele bruidsmeisjes, die de bruid moeten behoeden tegen grensoverschrijdend gedrag. Meestal zijn ze getraind in zelfverdediging en kunnen dus ook voor zichzelf opkomen.

 

Commerciële handel in eicellen is in China sinds 2006 verboden. Maar de krant Modern Express ontdekte dat het verbod op grote schaal wordt overtreden. Journalisten achterhaalden drie handelaren die studentes in Nanjing 30.000 yuan betalen voor hun eicellen (4.500 euro). Wie hoge cijfers haalt, er goed uitziet en een gave huid heeft kan tot wel 80.000 yuan verdienen (12.000 euro).

Het is een profijtelijk handeltje, want ouderparen betalen 400.000 yuan voor een illegale ivf-behandeling (60.000 euro), nog eens 200.000 yuan bij een geslaagde zwangerschap. Als het koppel een zoon baart kan de rekening zelfs tot 900.000 yuan oplopen.

Donatie van eicellen is niet zonder risico, zeker als dat in een illegale kliniek gebeurt. Het kan zelfs tot onvruchtbaarheid leiden, waarschuwt de krant.

Natuurlijk kent China ook een legale weg. Onvruchtbare vrouwen kunnen zelf een donor zoeken (die moet volgens de wet getrouwd zijn, dat wel), maar mogen daar niet voor betalen. Het afschaffen van de eenkindpolitiek heeft ertoe geleid dat Chinese ouderparen die op eigen kracht geen tweede kind meer kunnen krijgen zich tot het illegale circuit wenden voor een nakomertje.

 

China heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma. Bijna iedere week wordt er wel een raket de ruimte in geschoten. Deze week maakte het Chinese ruimtevaartagentschap bekend dat het planten gaat kweken op de maan. De Chang'e 4 maanmissie neemt volgend jaar een kleine container mee met pootaardappels, zijderupslarven en arabidopsiszaden.

Samen vormen zij een vernuftig eco-systeem. De zijderupsen produceren koolstofdioxide, wat door de aardappelplanten en arabidopsis door middel van fotosynthese wordt omgezet in zuurstof.

Mooi experiment. Het gaat de Chinese wetenschappers er niet om de maan in te zetten om aardappels en zijde voor aardbewoners te produceren. Dat zou veel te duur zijn. Maar als het mini-ecosysteem op de maan werkt, is dat wel een doorbraak voor toekomstige plannen voor een Marsreis.

 

Bij de foto: dit is DouDou. Of liever gezegd, dit was DouDou. De golden retriever kwam om het leven in het vrachtruim tijdens een vlucht van Shenzhen naar Wuhan. Het is niet zozeer de dood van de hond zelf, alswel de manier waarop China Eastern Airlines de kwestie wilde afhandelen die tot ophef leidde. De luchtvaartmaatschappij bood de eigenaar een schadevergoeding van honderd yuan per kilo.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 16 juni 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 23

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder