economie cultuur politiek RSS

Chinese aandelen opgenomen in MSCI-index

Chinese aandelen opgenomen in MSCI-index

MSCI gaat voor het eerst Chinese aandelen van de beurzen van Shanghai en Shenzhen opnemen in zijn beleggingsindex voor opkomende economieën. Het is een mijlpaal, maar acceptatie van de Chinese aandelenbeurs door internationale beleggers is nog ver weg.

Aandelenindex MSCI voegt de aandelen van 222 Chinese bedrijven toe aan zijn mix van wereldwijde beleggingen. Het gaat om aandelen van grote Chinese beursgenoteerde ondernemingen, in China ook wel A-aandelen genoemd.

MSCI -de afkorting staat voor Morgan Stanley Capital International- stelt verschillende indexen samen die worden gebruikt door institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. De index moet hen helpen rendement te verhogen en risico's te beperken.

 

Opkomende markten

De Chinese aandelen worden nog niet opgenomen in de belangrijkste index, de MSCI World. Die omvat 1654 aandelen uit 23 ontwikkelde landen. In 1990 introduceerde MSCI daarnaast een Emerging Markets Index, om institutionele beleggers de kans te geven ook in opkomende economieën te investeren. Hiervan zijn de risico's hoger, maar het potentiële rendement ook. De Chinese aandelen worden in deze index opgenomen.

Binnen de financiële wereld wordt de stap van MSCI als een mijlpaal beschouwd. Toch is het niet meer dan een voorzichtig begin. De 222 Chinese A-aandelen vormen slechts 0,73 procent van de index; veel minder dan het aandeel van China in de wereldeconomie. Op termijn kunnen zo'n 450 Chinese aandelen in de index worden opgenomen, verwacht MSCI.

 

Voorzichtigheid

Die terughoudendheid is begrijpelijk. Het handelen in Chinese aandelen is voor buitenlandse beleggers nog niet geheel vrij, al kan sinds twee jaar via de beurs in Hong Kong in A-shares in Shanghai worden gehandeld en sinds vorig jaar ook in Shenzhen. Er zijn regelmatig schandalen rond beursgenoteerde bedrijven en vermoedens van koersmanipulatie.

In de zomer van 2015 werden de Chinese beurzen getroffen door een enorme koerscorrectie, waarbij miljarden yuan aan beurswaarde verdampte. De overheid greep toen in om de koersen op peil te houden. Veel beleggers vragen zich af of ze hun aandelen kwijt kunnen als er zich opnieuw een crash voordoet. MSCI wijst erop dat het beurstoezicht is verbeterd en er garanties zijn gegeven over de inwisselbaarheid.

 

Prijzen

Internationale beleggers hebben tot mei 2018 de tijd hun portefeuille aan te passen. Als zij de index van MSCI volgen, zal naar verwachting komend jaar 18 miljard dollar aan beleggingsgeld naar China stromen. Dat lijkt heel veel, maar de Chinese aandelenmarkt is in totaal zeven biljoen dollar groot. Het zal dus op zichzelf geen groot prijsopdrijvend effect hebben.

MSCI is niet de eerste internationale aandelenindex die Chinese aandelen in zijn mix opneemt. Het Britse FTSE ging hierin voor.

woensdag 21 juni 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Topman Anbang mogelijk gedetineerd
Beurs Shenzhen open voor buitenlandse beleggers
Aandelenhandel China opnieuw stilgelegd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder