economie cultuur politiek RSS

Xi op bezoek in Rusland, op weg naar G20-top

Xi op bezoek in Rusland, op weg naar G20-top

De Chinese president Xi Jinping is maandag in Moskou aangekomen voor een tweedaags staatsbezoek. Volgens Xi zijn Rusland en China elkaars meest betrouwbare strategische partners.

Het is het zesde bezoek van Xi aan Rusland sinds zijn benoeming als president in 2013. Tijdens het bezoek zal Xi worden ontvangen door de Russische president Vladimir Poetin. Ze zullen diverse samenwerkingsverdragen tekenen op het gebied van handel, investeringen, media en onderwijs. Ook zal een verdrag voor goed nabuurschap en vriendelijke samenwerking worden ondertekend.

Voorafgaand aan het bezoek bejubelde Xi de samenwerking met Rusland, die hij "beter dan ooit tevoren" noemde. "President Poetin en ik hebben een goede werkrelatie opgebouwd en een nauwe persoonlijke vriendschap", zei Xi in een maandag gepubliceerd vraaggesprek met Russische journalisten.

 

Strategische bondgenoot

Xi lijkt in Poetin een diplomatieke bondgenoot te hebben gevonden in drie voor China belangrijke dossiers. Rusland heeft zich geschaard achter het Chinese Gordel en Weg-initiatief. In het interview zei Xi verder dat China en Rusland zich gezamenlijk verzetten tegen de stationering van het Amerikaanse THAAD-antiraketsysteem in Zuid-Korea.

Ook zouden beide landen het eens zijn over de aanpak van Noord-Korea. Die moet niet door verdere economische sancties en dreigen met militair ingrijpen worden afgedwongen (zoals de Amerikanen doen), maar langs de weg van onderhandelingen. Daarbij zouden de Amerikanen als tegemoetkoming aan Pyongyang af moeten zien van gezamenlijke legeroefeningen met Zuid-Korea. Die voorwaarde komt China en Rusland goed uit; zij vinden het maar niets dat Amerikaanse troepen in hun invloedssfeer oefenen.

 

Duitsland en G20-top

China is sinds zes jaar Ruslands belangrijkste handelspartner. China exporteerde vorig jaar voor 38 miljard dollar naar zijn noordbuur, meer dan de helft daarvan bestaat uit mechanische en elektronische producten. Andersom exporteerde Rusland in 2016 voor ruim 28 miljard dolllar naar China; tweederde grondstoffen zoals olie en gas.

Na het bezoek reist Xi dinsdagavond door naar Duitsland voor een kort staatsbezoek. Hij zal woensdag worden ontvangen door kanselier Angela Merkel. In Berlijn zullen de twee het pandaverblijf in de dierentuin feestelijk openen en een voetbalwedstrijd bijwonen. Daarna verplaatst het gezelschap zich donderdag naar Hamburg voor de G20 leiderstop.

maandag 3 juli 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over Shanghai Samenwerkingsorganisatie
Vijf vragen over oorlogsdreiging Noord-Korea
Rusland en China oefenen in Zuidchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder