economie cultuur politiek RSS

Spanningen op grote hoogte tussen China en India

Spanningen op grote hoogte tussen China en India

China en India trekken troepen samen in de Himalaya. Aanleiding zijn oplopende spanningen als gevolg van de aanleg door China van een nieuwe weg in een omstreden gebied waar India, China en Bhutan grenzen.

Vier weken geleden begon een Chinees aannemersbedrijf met de aanleg van een weg in een gebied dat India en Bhutan Doklam en de Chinezen Donglang noemen. Zowel Bhutan als China vinden dat het plateau waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd tot hun grondgebied behoort. Bhutan tekende vorige week een diplomatiek protest aan tegen de bouw.

Maar het is India dat directe actie ondernam. Een groep militairen sommeerde op 18 juni de aannemer zijn werkzaamheden te stoppen en te vertrekken. Daarop stuurde Beijing eenheden naar het gebied. Sindsdien staan Indiase en Chinese militairen oog en oog met elkaar en worden er meer troepen naar het gebied gestuurd.

 

Strategisch belang

Strikt genomen is India geen partij in het conflict. Wel ondersteunt New Delhi de claim van Bhutan op het gebied. Maar het zijn vooral militair-strategische redenen waarom India zich ermee bemoeit. Vlakbij ligt een smalle pas die de verbinding vormt tussen het grootste deel van India en een noordoostelijkelijk gelegen landsdeel. Indiase grenstroepen hebben vanuit hoger gelegen delen een betere gevechtspositie dan de Chinezen in Tibet.

Maar als die het Donglang-plateau in gebruik nemen, wordt het Indiase voordeel teniet gedaan. India is er dus veel aan gelegen om te voorkomen dat China de status quo met Bhutan doorbreekt. Blijkbaar genoeg om zijn troepen buiten het eigen territoir op te laten treden om Bhutan ongevraagd hulp te verlenen.

 

Smadelijke nederlaag

China eiste woensdag dat Indiase troepen 'zijn' grondgebied onmiddellijk verlaten. "Door illegaal de grens van een ander land over te steken, heeft India de internationale normen geschonden die het zelf heeft geïnitieerd", aldus een regeringswoordvoerder, onder verwijzing naar een verdrag uit 1950 waarin de landen vreedzame samenwerking hebben afgesproken.

In najaar 1962 voerden beide landen een korte, maar bloedige grensoorlog. Die eindigde met een eenzijdig staakt-het-vuren van de Chinezen op 19 november, nadat Chinese troepen Indiase soldaten uit hun stellingen had verjaagd. Sindsdien zijn er geregeld kleinere confrontaties. Partijtabloid Global Times publiceerde woensdag een commentaar waarin het zei dat India beter eieren voor zijn geld kan kiezen, omdat een gewapend conflict tot een smadelijker nederlaag zou leiden dan 55 jaar geleden.

woensdag 5 juli 2017


Gerelateerde onderwerpen:

India wil visa drie Xinhua-journalisten niet verlengen
China en India trekken troepen stukje terug
China wil treinverbinding naar India, Bhutan en Nepal

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder