economie cultuur politiek RSS

Marines China en Rusland oefenen in Oostzee

Marines China en Rusland oefenen in Oostzee

Chinese marineschepen arriveerden vrijdag in de Russische enclave Kaliningrad voor een meerdaagse marineoefening. Nooit eerder oefende de Chinese krijgsmacht zo ver van huis.

De geleidewapenfregatten Yuncheng en Hefei en het bevoorradingsschip Luomahu nemen deel aan de oefening Gedeelde Zee 2017. Samen met tien Russische schepen zullen zij vanaf maandag op de Oostzee samen trainen in onderzeebootbestrijding, luchtverdediging, reddingswerk en het bestrijden van piraterij. De oefeningen duren tot 31 juli.

China en Rusland oefenen sinds 2005 samen op zee. Maar nog nooit zo ver van het Chinese vasteland. De Chinese schepen zijn half juni al vertrokken vanaf hun basis in Hainan op weg naar Kaliningrad. Dat is de NAVO ook opgevallen; NAVO-schepen schaduwen hun Chinese collega's vanaf het moment dat die het Suez-kanaal verlieten.

 

Verder van huis

De Oostzee is een betekenisvolle plek voor de Russen, die op volle kracht oefenen aan de oostgrens van het Navo-bondgenootschap. De enclave Kaliningrad, ingeklemd tussen Polen en Litouwen, geeft Rusland toegang tot de Oostzee.

China geeft ermee aan dat het een loyale bondgenoot van Rusland is. Maar geeft er bovendien een signaal mee af dat Chinese strijdkrachten steeds verder van huis actief kunnen zijn. De Chinese marine opende deze maand een permanent militair steunpunt in Djibouti; de eerste buiten het eigen territoir. De oefening Gedeelde Zee bestaat uit twee delen; in september oefenen China en Rusland opnieuw, dit keer in de Japanse Zee.

vrijdag 21 juli 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Frankrijk leidt marine-oefening in West-Pacific
Chinese marine krijgt basis in Afrika
Opnieuw oefenen Chinese en Russische marine

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder