economie cultuur politiek RSS

Oproep: Het Beste van Chinglish

Oproep: Het Beste van Chinglish

Vorige maand kondigde de Chinese overheid aan een einde te willen maken aan onjuiste Engelse vertalingen in de openbare ruimte. Hoog tijd om Chinglish te documenteren.

 

De Chinese overheid komt met een officiële lijst vertalingen van 3.500 veel voorkomende zinnen en termen in sectoren als het openbaar vervoer, zorg en onderwijs. Op 1 december 2017 moeten alle borden in de openbare ruimte zijn aangepast.

Begrijpelijk, maar ook wel een beetje jammer. Alle goedbedoelde, maar kromme vertalingen en onbegrijpelijke boodschappen aan het publiek hadden ook hun charme. Ze horen bij China, dat grote land dat in veel opzichten zo... ja, anders is.

 

Doe mee!

Daarom wil ik zoveel mogelijk vastleggen voor het te laat is. Doe mee en stuur je foto's in met het allerbeste Chinglish naar fred@blogaap.nl. Als je nog weet waar de foto is gemaakt, zet dit er dan bij. Ik plaats ze bij dit bericht (met bronvermelding). 

 

Fred Sengers in Chengde.

 

Alexandra Herman de Groot in Shenzhen

 

Eef Lubberts in Beijing International Airport

 

Marnix Bergwerff in Hohhot.

 

Ed Sander bij de Chinese Muur

 

Marcel Vink in Beijing

 

Ed Sander in Basha

 

Fred Sengers in Wuyishan

 

Fred Sengers in Xidi

 

Fred Sengers in Wuyishan

 

Vincent Durand-Dastès in Yungang.

 

Fred Sengers in Kinmen

 

Onno van Wilgenburg, Shanghai

 

maandag 24 juli 2017Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder