economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 30

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 30

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een niet zo willekeurig slachtoffer, een smet op een jubileum en ophef over een pandalige behandeling. 

Chinezen kennen het fenomeen wel: oplichters die zich voor een rijdende (of stilstaande) auto werpen in de hoop een schadevergoeding af te dwingen. Er is zelfs een apart Chinees woord voor: pengci (letterlijk: het porcelein aanraken).

Een verstandige oplichter zorgt ervoor dat hij een plek uitkiest zonder bewakingscamera's of passanten met een mobiele camera die hem kunnen ontmaskeren. Misschien blikt hij nog even snel in de auto om er zich van te vergewissen of hij in staat zal zijn de bestuurder te intimideren.

Het zijn een paar simpele vuistregels voor de beginnende oplichter die zich deze week in Hefei voor een auto wierp: kijk zelf maar.

 

Op dinsdag 1 augustus viert het Volksbevrijdingsleger zijn 90ste verjaardag. Op die dag in 1927 kwam de communistische partij in Nanchang in opstand tegen de nationalistische Kwomintang. De burgeroorlog leidde uiteindelijk in 1949 tot de oprichting van de Volksrepubliek.

Een belangrijke dag dus voor China en er zijn allerlei festiviteiten gepland. Het grote publiek kan genieten van de bioscoopfilm De Oprichting van een Leger die donderdag in première ging. Niet zomaar een film, maar onderdeel van een heuse trilogie over de belangrijkste periodes van de Volksrepubliek, na De Oprichting van de Republiek (2009) en De Oprichting van de Partij (2011).

Om een groot publiek te kunnen bereiken werd een ervaren producer (Huang Jianxin) en een succesregisseur uit Hong Kong ingehuurd (Andrew Lau Wai-keung) en een blik bekende Chinese acteurs opengetrokken.

Dat is tegen het revolutionaire been van Ye Daying – kleinkind van generaal Ye Ting. Hij schreef een open brief naar het staatsbureau voor pers, radio, film en televisie (verantwoordelijk voor propaganda en censuur) waarin hij zijn afkeuring uitspreekt over de popularisering van het glorieuze verleden van het leger. Hij kreeg enkele andere nabestaanden van revolutionaire helden zover zijn brief mede te ondertekenen.

Ye maakt bezwaar tegen het inhuren van een regisseur zonder ervaring met revolutionaire geschiedenis en het gebruik van xiaoxianrou, klein vers vlees (aantrekkelijke acteurs), met name de casting van een comedyacteur voor de rol van een martelaar. Maar wat misschien Ye het meeste dwarszat staat aan het einde van de brief: hij is niet gevraagd advies te geven over de rol van zijn opa.

 

Panda's zijn het nationale symbool van China. Dat is overigens een betrekkelijk verse liefde; vijftig jaar geleden werd de panda nog fanatiek bejaagd, maar dit terzijde. Als de panda iets wordt aangedaan, staat China op zijn achterste benen. Dus toen een bezoeker van het pandafokcentrum in Chengdu deze week een filmpje online zette van verzorgers die hardhandig met twee pandacups omgaan, was de beer los.

Tienduizenden Chinese internetgebruikers uitten hun afschuw over de vermeende mishandeling van de panda's. De internetstorm werd zo hevig dat de directie met een typisch Chinese reactie kwam: de verzorgers hadden niets fout gedaan, maar toch worden ze berispt.

Blogaap zegt: de panda's lijken er niet veel van te hebben dat er tegen ze wordt geschreeuwd, ze in hun nekvel worden gegrepen en op hun rug worden gegooid. Ze lijken niet bang of pijn te ervaren. Maar wie ben ik? Oordeel zelf en bekijk de omstreden opnames. Wie desondanks nazorg nodig heeft kijkt hier maar even naar.

 

Bij de foto: meer pandanieuws. Huanhuan in de dierentuin van Parijs is zwanger. In augustus wordt de geboorte verwacht. Ja, Wu Wen en Xing Ya, zo kan het dus ook.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 28 juli 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 29

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder