economie cultuur politiek RSS

Nobelprijswinnaar boos over misleidend ondergoed

Nobelprijswinnaar boos over misleidend ondergoed

Een Chinese fabrikant van ondergoed wordt door de Nederlands-Britse wetenschapper Andre Geim beschuldigd van misleiding. Jinan Shengquan Group zou zonder toestemming Geims beeltenis gebruiken en ten onrechte positief commentaar aan hem toeschrijven.

Jinan Shengquan Group brengt sinds twee jaar ondergoed op de Chinese markt waarin, zegt de fabrikant, grafeen is verwerkt. Geim is een van de ontdekkers van dit materiaal. Door het gebruik van grafeen beschikt het ondergoed volgens de fabrikant over bijzondere eigenschappen: het stoot warmte af, doodt bacterieën en absorbeert ongewenste geurtjes. Oh ja, en mannen die het dragen krijgen een beter libido en vrouwelijke dragers grotere borsten.

De fabrikant gebruikt sinds 2015 een beeltenis van Geim in zijn reclamecampagne en op zijn website. Ook gebruikt het een aanbevling van Geim; die zou over het ondergoed hebben gezegd: "Dit is een doorbraak. Een wonder." Maar Geim ontkent maandag deze uitspraken ooit te hebben gedaan.

 

Valse verklaringen

De wetenschapper bevestigt dat hij twee jaar geleden op een stand van Jinan Shengquan Group is geweest. Geim was in Qingdao voor een wetenschappelijke conferentie toen hij door collega-wetenschappers op het grafeen-ondergoed werd gewezen. Hij bezocht de stand, maakte zich bekend en kreeg toen een setje ondergoed cadeau. Het bedrijf maakte van de gelegenheid gebruik enkele foto's te maken.

Maar Geim ontkent dat hij zich toen positief over het product heeft uitgelaten. “Het is schaamteloos dat zij mijn naam zonder toestemming in hun reclamecampagne gebruiken en, belangrijker nog, valse verklaringen aan mij toeschrijven", zegt Geim tegenover de South China Morning Post.

 

Hoog spel

Geim zegt dat er geen bewijs is voor de claims die de fabrikant maakt. Grafeen geleidt warmte juist goed, in plaats van dat het deze afstoot. Omdat het materiaal niet of nauwelijks reageert op andere stoffen, is het zeer onwaarschijnlijk dat het bacterieën doodt en geurtjes tegengaat. Hij legde het ondergoed voor aan andere wetenschappers, maar die denken niet dat dragen tot een hoger libido of grotere borsten zal leiden. Sterker nog: Geim en zijn collega's denken dat er in het ondergoed helemaal geen grafeen is verwerkt.

Jinan Shengquan Group speelt nu hoog spel. Het bedrijf laat SCMP weten dat het over een video-opname beschikt waarin Geim de gewraakte uitlatingen doet. Het wil deze opnamen echter niet vrijgeven. Ook zegt het bedrijf dat het ondergoed en zijn eigenschappen zijn gecertificeerd door Chinese en Amerikaanse autoriteiten. Journalisten ontdekten echter dat het Amerikaanse certificaat nooit door de Food and Drug Administration is afgegeven.

 

Juridische stappen

Geim overweegt juridische stappen, maar zegt dat de schade aan zijn goede naam in China al is aangericht. Het is maar de vraag of Geim ook gelijk zou krijgen. Volgens de Chinese wet zijn de naam en beeltenis van buitenlandse personen niet automatisch beschermd, tenzij deze als (beeld)merk zijn gedeponeerd. Juristen denken dat alleen een zaak wegens concurrentie-vervalsing kansrijk is, maar daarvoor zou Geim met een andere ondergoedfabrikant moeten samenwerken.

China heeft de laatste jaren nieuwe regelgeving ingevoerd om intellectueel eigendom beter te beschermen. Ook zijn er aparte rechtbanken ingesteld om over auteursrechtelijke geschillen te oordelen. Maar deze zaak maakt duidelijk dat China op het gebied van intellectueel eigendom nog een ontwikkelingsland is waar brutalen de halve wereld hebben.

 

Grafeenonderzoek

Grafeen is een extreem sterk en geleidend materiaal dat door Geim en de Rus Konstatin Novoselov is ontdekt. Het is in feite een extreem dun laagje grafiet van slechts één atoom dik. Geim en Novoselov kregen in 2010 vanwege hun grafeenonderzoek de Nobelprijs voor de natuurkunde toegekend. De van oorsprong Russische Geim heeft zowel de Britse als de Nederlandse nationaliteit en werkte een deel van zijn loopbaan in Nijmegen.

maandag 7 augustus 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China wil wereldleider in AI worden
Peking Universiteit opent campus in Oxford
'China overbrugt gat militaire technologie met westen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder