economie cultuur politiek RSS

Heropvoedingscursus voor Chinese pestkoppen

Heropvoedingscursus voor Chinese pestkoppen

Een rechtbank in Beijing organiseert op proef een cursus om pesten op school tegen te gaan. Veroordeelde pestkoppen worden een week lang heropgevoed.

Veertien meisjes tussen de vijftien en zeventien jaar oud ondergaan deze week een heropvoedingscursus. Deel van de cursus bestaat uit een militaire training, maar ook lezingen en individuele gesprekken met psychologen staan op het programma. De veertien zijn eerder veroordeeld wegens vergaand pestgedrag op hun middelbare school. Eén van de dames kreeg zelfs een voorwaardelijke celstraf van een jaar en tien maanden opgelegd.

De cursus is een initiatief van de rechtbank van het district Tongzhou in Beijing. "Ons doel is de leerlingen de ernst van hun daden te laten inzien en te helpen hun gedrag te veranderen", zei hoofd van de rechtbank Wei Dan tegen Xinhua. "We hopen dat de meisjes zich open opstellen, zich realiseren dat hun eerdere gedrag ongepast was en beter leren communiceren met anderen."

 

Vrijwillig, niet vrijblijvend

Deelname aan de heropvoedingscursus geschiedt op vrijwillige basis. Maar helemaal vrijblijvend is het zeker niet. De pestkoppen hangt immers een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd en ook bij de vraag of ze mogen terugkeren op hun school worden de resultaten van de cursus meegewogen. De ouders zijn welkom om delen van de cursus bij te wonen.

Als de cursus een succes is, zal de rechtbank er meer van organiseren; mogelijk ook voor andere zaken dan pestgedrag. Een rechtbank in Shanghai heeft eerder al met heropvoedingscursussen voor minderjarige wetsovertreders geëxperimenteerd.

 

Excessen

Pesten op school is in China -zoals in veel landen- een groot probleem. De mobiele telefoon maakt het probleem zichtbaar. Filmpjes die pestkoppen of omstanders maakten zorgden regelmatig voor ophef in China. Ouders eisen dat onderwijsinstellingen meer doen om een veilige omgeving voor hun kinderen te creëren. Chinese schoolleiders en decanen op universiteiten hebben echter weinig oog voor pestproblematiek. Ze bagatelliseren het probleem en als het uit de hand loopt spreken ze van excessen.

Vorig jaar maakte het Chinese hooggerechtshof voor het eerst cijfers bekend van de aanpak van die excessen. In meer dan 2.000 gevallen was er sprake van zulk ernstig pestgedrag, dat openbaar aanklagers tot vervolging overgingen.

donderdag 7 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Meer dan 2.000 leerlingen vervolgd wegens pesten
Studenten vrijwaren universiteit voor zelfmoord
Schietoefening studenten; voorbijgangster geraakt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder