economie cultuur politiek RSS

Miljardair Guo Wengui vraagt asiel in VS aan

Miljardair Guo Wengui vraagt asiel in VS aan

De Amerikaanse regering komt in een lastig parket nu de Chinese zakenman Guo Wengui een asielaanvraag heeft gedaan. Guo zegt dat hij corruptie in de top van de communistische partij kan onthullen; China beschouwt hem als een voortvluchtige crimineel.

Guo woont sinds 2014 in New York en verblijft in de Verenigde Staten op basis van een toeristenvisum dat dit jaar verloopt. Om in Amerika te kunnen blijven heeft hij politiek asiel aangevraagd. Dat zegt zijn advocaat Thomas Ragland woensdag tegen de New York Times. De VS hebben geen uitleveringsverdrag met China.

Als Guo het land moet verlaten loopt hij kans te worden aangehouden. Chinese autoriteiten hebben in april bij Interpol om de aanhouding van Guo gevraagd en hij staat sindsdien op een internationale opsporingslijst. De Chinese overheid verdenkt hem van 19 misdrijven, zoals omkoping, fraude, verduistering, ontvoering en verkrachting. Ook hebben een aantal Chinese bedrijven hem in de VS voor de rechter gedaagd wegens laster.

 

Politieke opponent

De kwestie stelt de Amerikaanse regering voor een dilemma. Als zij Guo asiel verlenen zal dat in Beijing zeer slecht vallen. Zij zullen zeggen dat de VS onderdak verlenen aan een crimineel. Guo spreekt van een heksenjacht met als doel hem monddood te maken. Volgens zijn advocaat is hij een "politieke opponent van het Chinese regime" geworden.

De vastgoedmiljardair heeft de afgelopen maanden op sociale media en in interviews gedreigd onthullingen te doen over corruptie in de Chinese partijtop. Hij lijkt het daarbij mede op Wang Qishan te hebben voorzien; vertrouweling van Xi Jinping en verantwoordelijk voor handhaving van de partijregels. Tot nu toe heeft Guo daarbij weinig tot geen bewijs geleverd van zijn beschuldigingen.

donderdag 7 september 2017

Gerelateerde personen:

Wang Qishan

Gerelateerde onderwerpen:

Ambtenaar stal tonnen met paar cent per keer
China verzoekt aanhouding van Guo Wengui
Onduidelijkheid over lot verdwenen miljardair

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder