economie cultuur politiek RSS

Milieu-inspectie ontdekt illegale dump met varkens

Milieu-inspectie ontdekt illegale dump met varkens

Een inspectieteam van de centrale overheid heeft in Huzhou een illegale dumpplaats met honderden dode varkens ontdekt. Een destructiebedrjf heeft in strijd met de regels de karkassen van zieke dieren in een put begraven, in plaats van ze te verbranden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat zich in drie verschillende putten 223 ton aan rottende varkenskarkassen bevindt. Zij zouden daar in 2013 zijn gedumpt door een lokaal bedrijf dat zich bezighoudt met afvalverwerking.

Het gaat om varkens die na een uitbraak van een nog onbekende veeziekte ter vernietiging aan de Huzhou Industrie- en Medisch afvalmaatschappij zijn aangeboden. Vijf medewerkers van het destructiebedrijf zijn aangehouden, melden lokale autoriteiten zondag op hun website. De directeur bevindt zich al in de gevangenis, na een veroordeling wegens andere misdrijven.

 

Diepgaand onderzoek

Een lokale bewoner wees eind augustus een team van het ministerie van milieubescherming op de illegale dumpplaats. Milieuambtenaren voerden afgelopen maand inspecties uit in de provincie Zhejiang. De bewoners klaagden over een aanhoudende stank en vreesden dat hun drinkwater was aangetast. Toen de inspecteurs een kijkje gingen nemen ontdekten zij de dumpplek.

Het ministerie en de provincie hebben een diepgaand onderzoek ingesteld. Zij willen weten hoe het kan dat bewoners al vier jaar klagen over de illegale dump, maar dat lokale autoriteiten niet ingrepen. Inmiddels is begonnen de stortplaats op te ruimen. Persbureau Xinhua meldt dat de stank zo overweldigend is, dat meerdere arbeiders tijdens de opruimwerkzaamheden onwel zijn geworden.

 

Drinkwater

In 2013 werden in de Yangtze-rivier honderden dode varkens aangetroffen. Toen werd aangenomen dat die door boeren waren gedumpt om zo de kosten van destructie te vermijden. De Yangtze is een belangrijke bron van drinkwater in China.

maandag 11 september 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Bendes handelaren in besmet varkensvlees opgerold
Schandaal illegaal hergebruik medisch afval
Vijf vragen over vleesschandaal China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder