economie cultuur politiek RSS

China gaat targets luchtkwaliteit niet halen

China gaat targets luchtkwaliteit niet halen

Het ministerie van milieubescherming geeft toe dat de luchtkwaliteit in bepaalde regio's eerder is verslechterd dan verbeterd. Het roept lokale overheden op milieuregels beter te handhaven, omdat de doelstellingen die de centrale overheid heeft afgekondigd niet worden gehaald.

Ondanks enorme investeringen loopt het terugdringen van luchtvervuiling en smog in China spaak. "Het bereiken van de jaarlijkse doelstellingen voor de luchtkwaliteit kampt met grote moeilijkheden", zegt milieuminister Li Ganjie in een woensdag gepubliceerde verklaring op de website van zijn ministerie.

De Chinese overheid heeft beloofd de hoeveelheid kleine fijnstofdeeltjes in de lucht (pm2.5) in 28 noordelijke steden met 15 procent terug te dringen en in de regio Beijing-Tianjin zelfs met 25 procent. Maar nu geeft het ministerie toe dat de verbetering kleiner is dan gehoopt en in sommige steden is zelfs sprake van een toename van de fijnstof in de lucht.

 

Lagere overheden moeten het doen

Uit gegevens over het eerste half jaar blijkt dat het aantal dagen met schone lucht in China's 338 grootste steden is afgenomen tot 74,1 procent. In 2016 bleven de waarden nog 76,7 procent van alle dagen binnen de veilige norm.

Li rondde onlangs een dienstreis af langs Hebei, Shanxi, Shandong en Henan; vier provincies die te kampen hebben met de ernstigste luchtvervuiling. De minister noemt de strijd voor een betere luchtkwaliteit toen "uitdagend en complex". Hij legt de bal bij lagere overheden; die moeten meer doen om de strenge regels die in Beijing worden opgesteld ook in het hele land uit te voeren.

 

Slechte weersomstandigheden

Het is de tweede keer in korte tijd dat het ministerie van milieubescherming aan de bel trekt. In september waarschuwde het voor een toename van smog in de komende winterperiode, vanwege een "niet optimistische" weersverwachting.

Volgens het ministerie hebben een smeltende ijskap van de Noordpool en warmer zeewater een negatief effect op de smog in China. Het uitblijven van een koudefront uit het noorden zorgt ervoor dat dit najaar en winter de lucht relatief warm en vochtig zal zijn; ideale omstandigheden voor smogvorming. Het ministerie zei toen dat smog als gevolg van ongunstige weersomstandigheden de Chinese burgers niet moet afleiden van de resultaten die bij de bestrijding van luchtvervuiling zijn geboekt.

vrijdag 6 oktober 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Bouwstop voor vervuilende activiteiten China
China waarschuwt voor meer smog
Milieu-ambtenaren vast bij onverwachte controle

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder