economie cultuur politiek RSS

'Economie China zal dit jaar 6,8 procent groeien'

'Economie China zal dit jaar 6,8 procent groeien'

Een economische denktank van de Chinese overheid verwacht dat het economische groeicijfer voor 2017 uitkomt op 6,8 procent. Maar in het vierde kwartaal wordt de economische tegenwind alweer sterker.

De omvang van de Chinese economie is in het derde kwartaal met 6,8 procent gestegen. Die toename is te danken aan economische markthervormingen, verbetering van de huizenverkoop en meer export van 'Made in China'.

Dat staat in een jaarrapport van de nationale academie voor economische strategie. In het eerste half jaar steeg het bruto nationaal product al met 6,9 procent.

 

Groeimotor

Voor de laatste drie maanden van het jaar zal de groei enigszins stagneren tot 6,7 procent, verwacht de denktank. Dat is te wijten aan maatregelen om de vastgoedmarkt af te koelen en lagere overheidsinvesteringen in infrastructuur.

Daarmee zou het groeicijfer over heel 2017 uitkomen op 6,8 procent. De Chinese overheid had voor dit jaar een groeidoel van 6,5 procent vastgesteld. De positieve cijfers komen aan de vooravond van het Nationale Congres van de Communistische partij van China, de belangrijkste politieke bijeenkomst in China dit jaar.

 

Meer weten over het partijcongres? Lees dan ook mijn column op de site van ElsevierWeekblad.

maandag 9 oktober 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Ook S&P verscherpt risicoprofiel China
China waarschuwt voor meer smog
Yuans kleuren de wereld rood

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder