economie cultuur politiek RSS

China wil nationale database voor gezichtsherkenning

China wil nationale database voor gezichtsherkenning

De Chinese overheid wil de gezichtskenmerken van zijn 1,3 miljard inwoners vastleggen. Zo'n database moet het mogelijk maken iedereen geautomatiseerd te herkennen en te volgen.

Isvision in Shanghai heeft vorig jaar van de Chinese overheid de opdracht gekregen een nationale database te ontwikkelen ten behoeve van gezichtsherkenning. Dat bevestigt het beveiligingsbedrijf donderdag aan de South China Morning Post. Details wil het bedrijf echter niet geven wegens een geheimhoudingsplicht.

Isvision is producent van bewakings- en toegangssystemen. In die hoedanigheid levert het ook beveiligingscamera's aan de Chinese overheid. Sinds 2001 ontwikkelt het ook gezichts-herkenningstechnologie en werkt daarvoor samen met wetenschappelijke en overheidsinstellingen.

 

Contact burger en overheid

De database is niet alleen bedoeld om criminelen op te sporen, maar moet een cruciale rol gaan spelen bij het identificeren van Chinese burgers in zijn contacten met de overheid. Waar nu een ID-kaart moet worden getoond, kan de computer straks de identiteit vaststellen van de persoon die een treinkaart wil kopen, de grens wil oversteken of door een agent wordt aangehouden wegens een verkeersovertreding.

De krant citeert meerdere experts, die samen de contouren schetsen van het nieuwe systeem. De database zal zo'n 90 terabytes groot zijn en moet overal in China draadloos zijn te raadplegen. Voor dagelijks gebruik is het noodzakelijk dat het systeem binnen drie seconden een gezicht moet kunnen herkennen met een zekerheidspercentage van tenminste 88 procent.

 

Nauwkeurigheid nog laag

Daar zit direct de crux, zegt Fan Ying, een onderzoeker van de Chinese overheid tegen SCMP. Hij experimenteerde met de modernste gezichtsherkenningssoftware en ontdekte dat de nauwkeurigheid rond de 60 procent bedroeg. Zelfs bij de beste matches bedroeg de nauwkeurigheid maar rond de 70 procent.

Ook moet de veiligheid worden gegarandeerd; de database moet eenvoudig en snel vanuit overal in China te raadplegen zijn, maar alleen door geautoriseerde instanties. Er moet kortom nog veel water door de Yangtze stromen, voordat de Chinese overheid over een bruikbaar systeem beschikt.

 

Meer weten over China's inspanningen op het gebied van gezichtsherkenning? Lees dan ook het artikel dat ik hier eerder over schreef.

vrijdag 13 oktober 2017


Gerelateerde onderwerpen:

In Beijing kijkt de politie op iedere straathoek mee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder