economie cultuur politiek RSS

Partijcongres dag 4 en 5: uit de wandelgangen

Partijcongres dag 4 en 5: uit de wandelgangen

De Chinese onroerendgoedmarkt koelt verder af, maar voor een majeure prijscorrectie hoeft niet te worden gevreesd. En het nationale pensioenfonds gaat zijn beleggingen in het buitenland opvoeren.

Het grootste deel van het 19de partijcongres vindt achter zorgvuldig gesloten deuren plaats. Na de openingsspeech van president en partijleider Xi Jinping is het voor buitenstaanders wachten totdat op woensdagochtend de benoemingen in de top van de partij bekend worden gemaakt.

Om de berichtgeving over het evenement op gang te houden worden persconferenties en panel-discussies met hoge partijfunctionarissen georganiseerd en laten partijbonzen zich (soms) interviewen. Meestal leveren dat niet zo heel veel nieuws op, of iemand moet zich verspreken en per ongeluk de naam van een uit de gratie gevallen kameraad onthullen.

 

Zeepbel

Maar soms zegt iemand iets aardigs. Wang Menghui, de minister van volkshuisvesting, sondeerde dat hij verwacht dat de Chinese onroerendgoedmarkt in het vierde kwartaal verder zal afkoelen. Desondanks hoefde de markt niet bang te zijn voor een ineenstorting van de prijzen voor appartementen, zei Wang. 

Hij echo'de de woorden van Xi die woensdag zei dat huizen zijn om in te wonen, niet om mee te speculeren. De Chinese overheid stimuleert consumptie en kredieten om de economie aan te jagen. Maar het neemt ook maatregelen om de huizenverkoop aan banden te leggen, zodat woningen betaalbaar blijven voor iedereen en om een speculatieve zeepbel te voorkomen. Maandag worden de cijfers over de huizenverkoop in september bekend en naar verwachting laten die voor het eerst in 2,5 jaar een daling zien.

 

Yuans investeren in buitenland

En daar was Lou Jiwei weer. Vrij onverwacht werd hij vorig jaar vervangen als minister van financiën. Maar helemaal van het podium verdween hij nou ook weer niet; hij werd benoemd als voorzitter van het nationale pensioenfonds. Daar gaat hij over 2,1 biljoen yuan aan beleggingen (315 miljard euro). Geen klein bier dus.

Lou kondigde zondag in een gesprek met de South China Morning Post aan dat hij de beleggingen buiten China flink gaat opvoeren. Volgens de Chinese wet mag het pensioenfonds maximaal twintig procent van zijn vermogen in het buitenland beleggen. Dat is in de praktijk nog niet de helft. Teveel geld in Chinese aandelen en obligaties leggen maakt het fonds kwetsbaar, zegt Lou. Bij buitenlandse investeringen let Lou vooral op stabiele markten met sterke valuta. Dat biedt dus kansen voor Europa.

 

Meer weten over hoe de communistische partij van China 1,3 miljard kikkers in zijn kruiwagen wil houden? Luister dan ook het interview terug dat ik zaterdag bij de Nieuwsshow op Radio 1 gaf.

zondag 22 oktober 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Lou Jiwei

Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over het 19de Partijcongres
Partijcongres dag 1: Ik Xi, ik Xi, wat Xi voorziet
Partijcongres dag 2: een Minsky-momentje

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder