economie cultuur politiek RSS

Trump landt in China voor staatsbezoek+

De Amerikaanse president Donald Trump is woensdagmiddag in Beijing gearriveerd voor een driedaags staatsbezoek. De Chinezen doen er alles aan om hem met alle egards te ontvangen, maar de vraag is of Trump krijgt wat hij wil.

Komt de machtigste man ter wereld op bezoek bij de op een na machtigste man, of is het andersom? Het is het eerste staatsbezoek na het 19de partijcongres waar president en partijleider Xi Jinping zijn machtsbasis verstevigde en hij het Chinese volk een nieuw tijdperk beloofde waarin de Volksrepubliek zich zal ontpoppen tot leidende wereldmacht, die trots staat temidden van andere landen.

Rode lopers, militaire erewacht en motorescortes. Het is allemaal eerder vertoond bij de vele wereldleiders die Beijing de laatste jaren hebben aangedaan. Maar er is toch weer iets nieuws bedacht om Trumps bezoek luister bij te zetten: een diner in de Verboden Stad. Reden voor de Amerikaanse ambassadeur in Beijing Terry Branstad om van een staatsbezoek-plus te spreken.

 

Diplomatieke bling-bling

De Chinezen weten dat Trump gevoelig is voor vleierij. Maar het eerbetoon mag niet ten koste gaan van president Xi. Het is de Chinezen er veel aan gelegen de twee als volkomen gelijkwaardig aan de wereld te presenteren; twee wereldleiders die op voet van gelijkheid met elkaar zaken doen.

Alleen al om die reden is het onwaarschijnlijk dat de Chinese regering de Amerikanen op alle fronten tegemoet zal komen. Noord-Korea en handel staan bovenaan de Amerikaanse agenda voor dit bezoek. Maar waar de Amerikanen China's medewerking vragen om Pyongyang verder te isoleren, verraste president Xi deze week met een brief aan Kim Jong-un waarin hij opriep tot dialoog en de hoop uitsprak dat beide buren de relaties zouden kunnen verbeteren.

 

Geen handelsbarrières

Op het terrein van de handelsbetrekkingen hoeft Trump niet met lege handen naar huis. Er reist een zware handelsdelegatie met Trump mee en er liggen alleen al voor de woensdag contracten met een totale waarde van negen miljard dollar klaar om getekend te worden. Ook zal China toezeggingen doen om zijn markt verder te openen voor Amerikaanse bedrijven, voorzover deze tenminste voor meer buitenlandse investeringen in de steeds langzamer groeiende Chinese economie zorgen.

Maar handelsverdragen die de verhouding tussen de VS en China echt veranderen zijn niet te verwachten. Als de Amerikanen zo graag meer willen verdienen aan China, dan moeten zij hun export maar aantrekkelijker maken. Het verkleinen van het handelstekort mag niet worden bereikt door handelsbarrières op te werpen, redeneert men in Beijing.

 

Zelfverzekerd China

Het is tekenend hoe snel de verhoudingen tussen China en de VS aan het veranderen zijn. Toen Trump een jaar geleden de verkiezingen won en in januari in het Witte Huis trok, deed China nog zijn uiterste best om hem te paaien. 

Maar dit keer vragen zijn Chinese gastheren zich af wat Trump hen eigenlijk te bieden heeft. Zij zullen willen weten of de Amerikanen van plan zijn een multipolaire wereld te aanvaarden en China op basis van gelijkheid met respect te behandelen. En wat dat dan te betekenen heeft voor het Eén China-principe (Taiwan) en Amerikaanse invloed in de regio, in het bijzonder in de Zuidchinese-Zee. Pas als daar een bevredigend antwoord op komt, valt er over andere dossiers te praten.

 


Aziatische toernee

Trump en zijn vrouw Melania bezoeken China van woensdag 8 tot en met vrijdag 10 november. Op woensdag staat een ontspannen programma gepland, met een bezoek aan de -hermetisch afgesloten- Verboden Stad. Daar wordt onder meer thee gedronken en een stukje Chinese opera bekeken.

Op donderdag wordt Trump door Xi ontvangen voor inhoudelijke gesprekken achter gesloten deuren. Het bezoek zal worden afgesloten met een gezamenlijke persconferentie van Xi en Trump. Melania zal met de Chinese first lady Peng Liyuan de dierentuin (panda's!) en de Chinese Muur bezoeken.

Daarna reist de Amerikaanse president door naar Vietnam voor de APEC-top en sluit zijn Aziatische toernee van in totaal twaalf dagen af in de Filipijnen voor een bijeenkomst met ASEAN-landen. De afgelopen dagen bezocht Trump al Japan en Zuid-Korea.

woensdag 8 november 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Peng Liyuan

Gerelateerde onderwerpen:

Na het partijcongres is China weer open voor zaken
Partijcongres dag 1: Ik Xi, ik Xi, wat Xi voorziet
Xi waarschuwt VS voor 'negatieve factoren'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder