economie cultuur politiek RSS

Gratis karaoke voor Chinese 50-plussers

Gratis karaoke voor Chinese 50-plussers

Senioren in de provincie Jiangsu kunnen voortaan gratis met elkaar zingen in verschillende karaokebars. Bedrijfsleven en overheid hebben de handen ineen geslagen om gepensioneerden uit hun isolement te halen.

Verschillende bars in de steden Nanjing en Wuxi doen mee aan het project met de welluidende naam Zonneschijn Amusement; Stralende Zonsondergang. Tussen negen uur 's ochtends en half zes 's avonds openen zij gratis de deuren voor Chinese vijftigplussers, meldt Yangtze Evening Post dinsdag.

Het project moet senioren de kans geven tegen lage kosten iets buitenhuis te ondernemen. Volgens de provinciale overheid bevordert het project niet alleen de sociale cohesie, zingen is ook goed voor de longfunctie, het geheugen en algehele fitheid.

 

Regels voor straatdansen

Vijftig lijkt misschien jong, maar voor vrouwen in overheidsdienst is dat momenteel de pensioenleeftijd in China. Vanwege de gestegen levensverwachting overweegt de Chinese overheid om de pensioenleeftijd te verhogen.

Wellicht dat het samen zingen in karaokebars ook een alternatief kan worden voor het samen dansen op straat. Dat heeft de afgelopen jaren zo'n grote vlucht genomen, dat de overheid deze week regels afkondigde om het straatdansen in goede banen te leiden. Geluidsoverlast en het intimideren van andere gebruikers van de openbare ruimte is verboden. Ook is het niet toegestaan om op begraafplaatsen te dansen.

woensdag 15 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Ook straatdansers moeten in de pas lopen
China gaat pensioenleeftijd verhogen
Chinese ouderen te zwaar en ondervoed

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder