economie cultuur politiek RSS

Portret Xi: hardwerkende man die graag zwemt

Staatspersbureau Xinhua heeft vrijdag een omvangrijk geschreven portret van president en partijleider Xi Jinping gepubliceerd. De meeste anekdotes zijn bekend, maar er staan ook wat nieuwe verhalen in.

Het is een fraai staaltje propaganda, bedoeld om Xi neer te zetten als krachtige, succesvolle en bewonderde leider die het beste met de natie en zijn burgers voorheeft. Zorgvuldig worden alle successen opgesomd die de afgelopen vijf jaar onder zijn leiding zijn gerealiseerd. Opvallend is dat Xinhua hem de onbetwiste roerganger noemt; dichter bij de status van Mao is hij nog niet geweest.

Uit het profiel leren we dat Xi keihard werkt. Alle belangrijke beleidsstukken worden door hem persoonlijk gelezen. Bronnen uit de buurt van de president vertellen dat zelfs als er 's avonds laat nog stukken bij hem worden afgeleverd, ze de volgende dag al voorzien van zijn opmerkingen weer terugkomen.

 

Alle leiders zwemmen in het water

Desondanks vindt hij tijd om af en toe te zwemmen. Hij trekt dan zoveel baantjes dat hij eenvoudig een kilometer zwemt, aldus het portret. We wisten al dat Xi van voetbal en basketbal houdt. Nu blijkt hij ook actief sport te bedrijven. Zwemmen is een veilige keus; alle grote Chinese leiders hielden van zwemmen.

Opvallend is dat de Engelse versie een passage bevat over de culturele revolutie, die in het Chinese portret ontbreekt. In die periode viel Xi's vader, die toen vice-premier was, in ongenade. Xi zelf werd voor een aantal jaar naar het platteland gezonden. Het profiel zegt niet veel meer dan dat zijn vader onrecht is aangedaan, de familie harde tijden doormaakte, maar dat zowel de jonge als oude Xi vastbesloten bleven de partij te dienen. Maar zelfs dat is blijkbaar al te gevoelig voor de Chinese lezer.

 

Nieuwsgierigheid

Chinese burgers weten niet veel van hun leiders, wiens privéleven doorgaans zorgvuldig wordt afgeschermd. De kans dat ze hun leiders bijvoorbeeld tijdens een werkbezoek tegenkomen is niet erg groot. Daarom is de nieuwsgierigheid bij veel gewone Chinezen aanzienlijk en het biedt de propaganda-afdeling de kans een zorgvuldig gecomponeerd beeld te presenteren. Informatie die het tegendeel beweert is er immers niet.

Om het portret geloofwaardigheid te geven worden veel personen geciteerd die Xi van dichtbij hebben meegemaakt. Daar zijn ook veel buitenlanders bij, tot aan vertalers tijdens het 19de partijcongres. Xi is betrekkelijk popualir bij de gewone Chinees. Het is niet verwonderlijk dat de partij Xi als troefkaart in zijn communicatie ziet. De partij gaat daarbij steeds verder in de lofzang op de leider, maar waakt ervoor dat het niet omslaat in een persoonlijkheidscultus. Men is niet vergeten hoe Mao door een gebrek aan tegenspraak de Volksrepubliek in chaos kon storten.

 

Toegankelijke man

Benadrukt wordt hoe toegankelijk Xi is als je hem dan echt ontmoet. Hij praat graag over buitenlandse literatuur, koopt persoonlijk cadeautjes voordat hij bij oude vrienden op bezoek gaat en gaat net zoals iedere Chinees gewoon de straat op tijdens erge smog. Ook de bekende anekdote van Xi tussen andere eters in een restaurant wordt opnieuw opgediend (zie bovenstaande video). Ook al is dat in de afgelopen vijf jaar maar een keer voorgekomen.

 

Lees het portret en bekijk de foto's op de Engelstalige site van Xinhua. Hier staat ook een zes minuten durend filmpje dat het midden houdt tussen the making of... en een samenvatting.

vrijdag 17 november 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Dit keer is het hem echt; Xi bestelt lunch
Even lachen: fotograferen van autoriteiten
Xi Jinping niet blij met eerbetoon

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder