economie cultuur politiek RSS

Twee jaar cel voor advocaat Jiang Tianyong

Twee jaar cel voor advocaat Jiang Tianyong

De Chinese advocaat Jiang Tianyong is dinsdag tot twee jaar cel veroordeeld wegens het aanzetten tot staatssubversiviteit. Jiang was raadsman van een aantal collega-advocaten die door de overheid werd vervolgd.

De 46-jarige jurist werd in november 2016 aangehouden en zat sindsdien vast. Strikt genomen is hij geen advocaat meer; in 2009 werd hij van het tableau geschrapt. Maar desondanks stond hij andere Chinese mensenrechtenadvocaten die in de problemen waren gekomen met raad en daad bij.

Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak in augustus werd duidelijk dat de openbaar aanklager Jiang verdacht van staatssubversiviteit. Hij zou in het buitenland cursussen hebben gevolgd waar hij werd aangemoedigd China's politieke en juridische systeem in diskrediet te brengen. Ook zou hij zich hebben laten betalen door 'anti-Chinese-krachten'. Jiang erkende toen het ten laste gelegde.

 

Beschuldigingen

De rechtbank in Changsha verklaarde hem schuldig aan het minder zware misdrijf aanzetten tot staatssubversiviteit. Als bijkomende straf worden Jiang ook zijn politieke rechten voor drie jaar ontnomen. De aanhouding en vervolging van Jiang is er een in een lange rij; in 2016 werden honderden advocaten en activisten vastgezet.

De rechter nam hem in het bijzonder kwalijk dat Jiang via sociale media en in interviews aan buitenlandse media China in diskediet heeft gebracht. Jiang openbaarde twee jaar geleden beschuldigingen van advocaat Xie Yang, die claimde tijdens zijn detentie te zijn geslagen en stelselmatig van slaap te zijn onthouden. De rechter zegt nu dat Jiang deze beschuldigingen heeft gefabriceerd.

dinsdag 21 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Liu Xiaobo overleden
Celstraf voor activist vanwege artikel Tiananmen
Internationale actie voor Chinese mensenrechten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder