economie cultuur politiek RSS

China in shock over misbruik kinderdagverblijven

China in shock over misbruik kinderdagverblijven

Ouders verdenken medewerkers van een kinderdagverblijf in Beijing van seksueel misbruik en het drogeren van hun kinderen. Eerder deze maand zorgden uitgelekte bewakingsbeelden van een kinderopvang in Shanghai al voor grote verontwaardiging.

De politie is woensdag een onderzoek gestart naar de gang van zaken in een Hong Huang Lan-kinderdagverblijf in de Chinese hoofdstad. De zaak kwam deze week aan het rollen nadat ouders een wit pilletje vonden in de kleding van hun peuter. Het jochie vertelde in een interview met de nieuwswebsite van Tencent dat de kinderen op het dagverblijf wel vaker zo'n pilletje kregen voordat ze een middagdutje deden.

Hierop kwamen tientallen ouders naar voren die hun kind aan hetzelfde dagverblijf hebben toevertrouwd. Ook hun kinderen vertelden over witte pillen, maar de ouders ontdekten ook mysterieuze sporen van naaldenprikken op de armen, benen en billen van hun kroost. De ouders vermoeden dat hun kinderen zijn gedrogeerd om ze te laten slapen.

 

Seksueel misbruik

Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, kwamen daar woensdag beschuldigingen van seksueel misbruik bovenop. Een kind zou hebben verteld over medisch onderzoek op de kinderopvang door een 'opa-dokter' en 'oom-arts'. Daarvoor moesten niet alleen de kinderen zich uitkleden; ook de onderzoekers zouden naakt zijn geweest. Het kind zou zijn verteld dat de doktoren over een bijzondere telescoop beschikten om in zijn huis te kunnen kijken, dus hij kon het gebeurde maar beter voor zich houden.

De ouders zijn donderdag naar het kinderdagverblijf gegaan om beelden van bewakingscamera's op te eisen. Daar werd hen verteld dat de politie deze in beslag heeft genomen. Ook zou de kinderopvang drie medewerkers in afwachting van het onderzoek hebben geschorst.

 

Beursgenoteerde kinderopvang

Hong Huang Lan is een groot, aan Wall Street beursgenoteerd bedrijf met meer dan 500 kinderdagverblijven voor kinderen van twee tot zes jaar en 1.300 vestigingen voor buitenschoolse opvang in alle grote Chinese steden. De naam betekent letterlijk rood/geel/blauw en wordt daarom ook wel met het Engelse acroniem RYB aangeduid. Wekelijks worden meer dan 300.000 Chinese kinderen aan het bedrijf toevertrouwd.

De maatschappelijke onrust over de zaak is zo groot, dat de Chinese censuur donderdag ingreep. Volgens China Digital Times hebben media de opdracht gekregen berichtgeving een minder prominente plek te geven en de mogelijkheid reacties te plaatsen te blokkeren. Bepaalde zoekopdrachten met de naam van het kinderdagverblijf geven een foutmelding.

 

Incident of patroon?

Het is de tweede keer deze maand dat het Chinese internet overkookt wegens misstanden op kinderdagverblijven. Begin november werd een filmpje online gezet waarop te zien hoe kinderen worden mishandeld op een kinderdagverblijf voor werknemers van reissite Ctrip in Shanghai. Verzorgers laten kinderen expres struikelen en dwingen ze wasabi te eten. Veel internet-gebruikers vinden dat de overheid tekort schiet in het toezicht op de kinderopvang.

De opwinding is groot omdat de beelden veel indruk maken. Toch zijn misstanden in kinderdag-verblijven bepaald niet nieuw in China. In april moest Hong Huang Lan al een directeur en twee leraren van een buitenschoolse opvang in Beijing ontslaan omdat ze leerlingen sloegen en schopten. In oktober 2016 werden in Siling zelfs vier leraren van het bedrijf tot celstraffen veroordeeld wegens kindermishandeling. Ook toen was er sprake van het toedienen van slaapmiddel om de kinderen rustig te houden.

UPDATE - Hong Huang Lan heeft vrijdag een verklaring verspreid waarin het excuses maakt voor de 'ernstige onrust' die het heeft veroorzaakt. Het bedrijf benadrukt dat het meewerkt met het onderzoek van de autoriteiten om de waarheid boven tafel te krijgen. Opvallend is dat de kinderopvangketen meldt dat het aangifte bij de politie heeft gedaan tegen enkele niet nader genoemde personen die onjuiste geruchten over het schandaal zouden hebben verspreid. Hierop werd door tienduizenden internetgebruikers met grote woede gereageerd. De stad Beijing maakte ondertussen bekend dat het controles gaat uitvoeren bij kinderdagverblijven in de Chinese hoofdstad.

UPDATE II - De politie van Beijing heeft zondag een 22-jarige vrouw gearresteerd in verband met het schandaal op Hong Huang Lan-kinderopvang. Het bedrijf bevestigt dat de vrouw werkzaam was op het kinderdagverblijf, maar nu op staande voet is ontslagen. Daarnaast maakten de autoriteiten bekend een 31-jarige vrouw te hebben aangehouden voor het verspreiden van valse geruchten over deze kwestie.

donderdag 23 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Acht doden bij explosie kinderdagverblijf
Twee schoolkinderen doodgedrukt
Burgers woedend over politieoptreden in misbruikzaak

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder