economie cultuur politiek RSS

Explosie Ningbo veroorzaakt door illegale explosieven

Explosie Ningbo veroorzaakt door illegale explosieven

Een enorme explosie die zondag in Ningbo aan twee personen het leven kostte is veroorzaakt door illegaal gefabriceerde explosieven. Waarschijnlijk probeerden de twee dodelijke slachtoffers van het spul af te komen.

De Chinese politie arresteerde maandagavond in de provincie Liaoning een 33-jarige voortvluchtige crimineel, die werd gezocht voor het fabriceren en verhandelen van illegale explosieven. Hij heeft bekend een hoeveelheid daarvan naar zijn vader en een neef in de havenstad Ningbo te hebben gestuurd met de opdracht het te vernietigen.

Het lijkt erop dat de familieleden de kracht van de explosieven hebben onderschat. Ze hadden een verlaten woonwijk uitgezocht, die binnenkort gesloopt wordt om te worden herontwikkeld. Op foto's en video's van de ongeluksplek is te zien dat een enorme ravage is aangericht. Naast de twee dodelijke slachtoffers raakten minstens 19 personen gewond, waarvan er twee slecht aan toe zijn. Twee personen zijn nog vermist.

 

Industriële rampen

Het ongeluk stelden onderzoekers aanvankelijk voor een raadsel. Op de plek van de explosie lopen geen leidingen in de grond. Ook zouden er in het gebied geen gevaarlijke materialen opgeslagen moeten liggen. Maandag maakte onderzoekers nog bekend dat de explosie plaats had gevonden op een plek waar zich een septictank in de grond bevond. Maar de vondst van sporen van explosieven zette het onderzoek op het juiste spoor.

De explosie riep herinneringen op aan het ernstige industriële ongeluk in augustus 2015 in een andere havenstad: Tianjin. Daarbij kwamen toen 173 personen om het leven. Achteraf bleek dat er veel te veel gevaarlijke stoffen onoordeelkundig waren opgeslagen. In november 2014 explodeerde een ondergrondse oliepijpleiding in de havenstad Qingdao. De pijp scheurde over een lengte van anderhalve kilometer open, nadat bij een reparatie vonken waren veroorzaakt. Bij deze ramp kwamen 62 personen om het leven.

UPDATE - In het puin rond de explosieplek zijn woensdag de lichamen van twee vermiste personen aangetroffen. Daarmee komt het dodental op vier.

dinsdag 28 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf doden bij sloopongeval Shanghai
Onoordeelkundige opslag veroorzaakte Tianjin-ramp
Straffen voor dodelijke explosie pijpleiding Qingdao

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder