economie cultuur politiek RSS

Internetmiljardair wordt dorpshoofd, belooft welvaart

Internetmiljardair wordt dorpshoofd, belooft welvaart

Liu Qiangdong, oprichter en eigenaar van het internetwarenhuis JD.com, is benoemd tot honorair dorpshoofd van Pingshitou. Hij belooft de inkomens in het arme dorp binnen vijf jaar te vertienvoudigen.

Liu Qangdong is rijk genoeg om alle 655 inwoners van Pingshitou op slag rijk te maken en daar zelf geen grammetje rijst minder om te eten. Maar dat is niet de bedoeling, laat de selfmade miljardair via zijn Weibo-account weten. Liu, ook wel bekend onder de Engelse naam Richard Liu, zal geen yuan aan de dorpsbewoners overmaken. In plaats daarvan wil hij ze leren geld te verdienen.

Hoewel Pingshitou maar driehonderd kilometer onder Beijing ligt, behoort het tot een van de armste dorpen van China. Het bergachtige gebied is moeilijk te bewerken en de grond is schraal. De bevolking leeft van de appelteelt en het verzamelen van walnoten en paddestoelen. Daarmee verdienen de inwoners gemiddeld 3.500 yuan per jaar (525 euro). Liu belooft dat dit in 2022 het tienvoudige zal zijn. Dan is er ook geld voor een bejaardentehuis en een betere school.

 

Armoedeprogramma's

Vorig jaar adopteerde JD.com 6.000 dorpen, waaronder Pingshitou. Het bedrijf wil zijn kennis inzetten zodat de bewoners meer kunnen verdienen aan de oogst. Een eigen merk, gelikte verpakking en natuurlijk verkopen via het internet moeten dat mogelijk maken.

JD.com volgt daarmee voorzichtig het voorbeeld van zijn grootste concurrent. Alibaba begon in 2014 een project om 100.000 dorpen in vijf jaar tijd aan de armoede te onttrekken door ze online producten te laten verkopen door heel China, in plaats van op de lokale markt. Maar een ceo die dorpshoofd wordt; dat is wel nieuw.

 

Varkensvlees voor iedereen

Liu liet weten dat het niet minder dan een jeugddroom is. Hij groeide als boerenzoon op en fantaseerde dat hij als baas ervoor zou zorgen dat alle dorpsgenoten zich varkensvlees konden veroorloven. Dinsdag werd hij officieel benoemd en liet hij trots op Weibo zijn nieuwe visitekaartje zien (foto).

De afgelopen decennia hebben honderden miljoenen Chinezen zich aan de extreme armoede weten te onttrekken. De Chinese overheid schat dat er nog 43 miljoen allerarmsten zijn die van minder dan 1,25 dollar per dag moeten leven. De communistische partij heeft beloofd dat die groep in 2021, honderd jaar na de oprichting, zal zijn geholpen. Hulp van grote bedrijven is daarbij zeer welkom.

vrijdag 1 december 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Miljoenen Chinese kinderen leven in extreme armoede

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder