economie cultuur politiek RSS

China: hogere uitgaven defensie

De Chinese krijgsmacht heeft het afgelopen jaar 7,8 procent meer kunnen besteden. Dat blijkt uit cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) die maandag zijn gepubliceerd. Op de ranglijst van big defence spenders staat China tweede achter de VS.

Ieder jaar publiceert Sipri een overzicht van defensie-uitgaven in de hele wereld. In totaal geeft de wereld naar schatting 1.753 miljard dollar aan defensie uit. Dat is een half procent minder dan in 2011; het gevolg van bezuinigingen in Europa en de VS.

Het leger van de VS geeft wel nog het het meeste geld uit: 682 miljard dollar. Op gepaste afstand volgt China op een tweede plek met een budget van 166 miljard dollar.

Rusland is de derde grootmacht in de wereld: het had vorig jaar 91 miljard dollar aan defensie-uitgaven( +16 procent).

 

Spionage

Het Volksbevrijdingsleger PLA is in mankracht de grootste krijgsmacht in de wereld. Het heeft het grootste landleger met 1,6 miljoen militairen.

China kent formeel de dienstplicht, maar in de praktijk is het aanbod cadetten zo groot dat er sprake is van een vrijwilligersleger.

Hoewel omvangrijk, is het Chinese leger niet altijd even modern. Met fikse investeringen (en een beetje spionage) probeert men die achterstand goed te maken. China koopt veel materieel in Rusland, maar daar was men voorzichtig om de allerlaatste technologie te delen. Al was het maar omdat China technologie schaamteloos kopieert en vervolgens tegen een lagere prijs op de wereldmarkt aanbiedt.

 

As tussen Xi en Poetin

Onlangs werd een opmerkelijke stap gezet, toen China's kersverse president Xi Jinping in Moskou een grote deal sloot over de levering van Russische Su-35 stealth gevechtsvliegtuigen en onderzeeërs van de haast geruisloze Lada-klasse. Militaire analisten menen dat met deze grote deal de strategische samenwerking tussen beide landen naar een hoger niveau wordt getild.

China heeft een verstandsrelatie met Rusland. Ideologisch is er dezelfde geschiedenis, maar Moskou was not amused toen China midden in de koude oorlog toenadering tot de VS zocht. Nu China zich in toenemende mate aan de zeezijde omsingeld voelt door de VS en zijn bondgenoten, zoekt het nieuwe toenadering tot Rusland. Het is veelzeggend dat Xi's op zijn eerste buitenlandse reis onmiddelijk koers naar Moskou zette.

maandag 15 april 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Chinese luchtmacht wil meer vrouwen achter het stuur
China's drijvende nationale trots

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder