economie cultuur politiek RSS

'Chinese sportwereld is door en door corrupt'

Sporters die tegen elkaar opbieden om geselecteerd te worden, juryleden die worden omgekocht en matchfixing. Het is in China de gewoonste zaak van de wereld, zeggen openbaar aanklagers.

Een groot sportief talent kan lucratief zijn, maar een hoge functie bij een sportbond ook. Volgens een rapport van het centrale kantoor van de openbaar aanklagers is de Chinese sportwereld doordrengt van corruptie. "Hoge functionarissen bepalen het lot van sporters, zelfs van wedstrijden", schrijven de opstellers. Fangyuan Magazine, het blad van het openbaar ministerie, publiceerde er vrijdag over; maandag nemen andere Chinese media het nieuws over.

Het rapport somt een reeks voorbeelden van corruptie in de sport. Bij sommige bonden betalen sporters om te worden geselecteerd voor nationale of internationale wedstrijden. Hoge functionarissen beïnvloeden uitslagen; sporters die niet meewerken worden niet meer geselecteerd. Soms moeten juryleden betalen voor hun aanstelling; dat suggereert dat jurylid een profijtelijk baantje is.

 

Voorbode van anti-corruptiecampagne

Het is opmerkelijk dat juist openbaar aanklagers met zo'n onthullend rapport komen. Het lijkt een voorbode van een campagne om de sport op te schonen. Blijkbaar beschikt het openbaar ministerie over voldoende bewijs om dergelijke beschuldigingen te doen.

De opstellers concluderen dat procedures bij veel sportbonden ondoorzichtig zijn. Dat opent de weg voor kwaadwillenden om te marchanderen. Volgens de opstellers hinderen malafide sportbobo's een gezonde ontwikkeling van de Chinese sport.

 

Voetbal corrupte sport #1

Aparte woorden zijn er voor de Chinese voetbalbond. "Het Chinese voetbal is het klassieke voorbeeld van corruptie in de sport, waarbij de Chinese Super League het meest door corruptie is getroffen", aldus het rapport. "Het is gebruikelijk voor sommige clubs dat bestuursleden corrupt zijn, scheidsrechters worden omgekocht en wedstrijden gekocht."

De Chinese voetbalbond opende eind september nog een onderzoek naar de stadsderby tussen Tianjin Teda tegen Tianjin Quanjian (4-1). Het was veel voetballiefhebbers opgevallen dat Tianjin Teda in een paar minuten twee doelpunten maakte, waarbij verdedigers van de tegenstander stonden toe te kijken (zie video).

dinsdag 5 december 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Emoji's moeten partijleden op rechte pad houden
Sportkoepel wil af van excessieve voetbalsalarissen
Opnieuw verdenking match fixing Chinees voetbal

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder