economie cultuur politiek RSS

Chinese krant verspreidt tips voor als de bom valt

Chinese krant verspreidt tips voor als de bom valt

Een staatskrant in Noordoost-China publiceerde woensdag tips hoe burgers zich kunnen beschermen in het geval van een kernoorlog. De publicatie komt op een moment dat de Verenigde Staten en Zuid-Korea een grote legeroefening houden bij de grens met Noord-Korea.

Woensdag publiceerde Jilin Times een paginagroot artikel met praktische informatie over kernwapens, verduidelijkt met enkele illustraties. Eerst wordt uitgelegd dat kernwapens veel krachtiger zijn dan conventionele wapens. Dan volgen praktische overlevingstips. Tenslotte wordt vertelt welke gevolgen de kernaanvallen op Japan in 1945 hadden.

De lezer moet de moed in de schoenen zakken. Het artikel somt de gevolgen op van een kernbom: een onverwachte lichtflits die zo intens is dat hij blindheid en brandwonden kan veroorzaken, vernietigende drukgolven die alles platwalsen, enorme stralingsdoses, een elektromagnetische puls en tenslotte radioactieve vervuiling. De eerste vier zijn vrijwel altijd dodelijk voor wie zich te dichtbij de explosie bevindt, schrijft de krant. De vijfde kan voor een langzame dood zorgen. Jilin Times schrijft dat bij de kernaanval op Hiroshima zo 70.000 dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

 

Gezond verstand

Ondanks de sombere vooruitzichten, publiceert de krant enkele 'gezond verstand-tips'. Burgers moeten proberen niet naar de flits te kijken. Als zij zich buiten bevinden moeten zij bij voorkeur in het water springen, desnoods in een greppel en onbedekte lichaamsdelen proberen te beschermen. Wie binnen is moet binnen twee seconden dekking zoeken onder een tafel of bed, uit de buurt van ramen.

Nadat de drukgolf voorbij is, moeten burgers snel ramen en deuren sluiten. Wie buiten was moet zijn kleren niet mee naar binnen nemen en zijn schoenen met water reinigen. Vervolgens alle onbedekte lichaamsdelen, mond, oren en de haren goed wassen en veel water drinken. Ook wordt burgers aangeraden een noodvoorraad aan te leggen, voor het geval men enkele dagen binnen moet blijven of vluchten.

 

Oplopende spanningen

De krant meldt niet waarom ze uitgerekend vandaag deze handleiding publiceert. Hoewel het artikel geen verwijzing kent naar Noord-Korea, heeft het waarschijnlijk te maken met steeds verder oplopende spanningen rond dat land. Maandag zijn militaire manoeuvres van de VS en Zuid-Korea begonnen. Daarbij zijn ook vliegdekschepen en stealth-bommenwerpers betrokken.

De Noordkoreaanse regering heeft gewaarschuwd dat de oefening onbedoeld kan escaleren. Als er mot komt, zullen de bewoners van de provincie Jilin dat zeker merken. Samen met Liaoning en Heilongjiang delen zij een 1.400 kilometer lange grens met Noord-Korea. 

 

Nervositeit slaat toe

Veel Chinezen zijn lange tijd onverschillig geweest over Noord-Korea's nucleaire programma; zij konden niet geloven dat hun arme buurland technisch in staat zou zijn een eigen kernwapen en draagraketten te ontwikkelen. Maar naarmate Pyongyang meer succesvolle tests uitvoert, slaat de ongerustheid in China toe. Op sociale media wordt zenuwachtig gereageerd op de handleiding van Jilin Times.

Niet ver over de grens van Jilin ligt het nucleaire testcentrum Punggye-ri. De bewoners van de grensstreek realiseren zich het kerngevaar als geen ander. Als aan de overkant van de grens een Noordkoreaanse kernbom werd getest, rinkelden de kopjes in de kasten aan Chinese zijde.

woensdag 6 december 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China ziet in Trumps bezoek een historisch startpunt
Vijf vragen over oorlogsdreiging Noord-Korea
Xi wil dat Trump en Noord-Korea hoofd koel houden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder