economie cultuur politiek RSS

Venijnige diplomatieke rel tussen China en Australië

Venijnige diplomatieke rel tussen China en Australië

De gemoederen lopen hoog op over vermeende pogingen van de Chinese overheid om invloed te verkrijgen in Australië. China beschuldigt de Australiërs van racisme en Chinafobie.

Donderdag behandelde het Australische parlement een wetsvoorstel bedoeld om ongewenste buitenlandse invloed tegen te gaan. Zo wordt het verboden voor politieke partijen of individuele politici om donaties uit het buitenland te accepteren. En voormalige politici en lobbyisten die voor buitenlandse opdrachtgevers werken moeten zich bij de overheid laten registreren.

Premier Malcolm Turnbull verdedigde het voorstel door te verwijzen naar berichten in de Australische media. "Verslaggeving suggereert dat de communistische partij van China op heimelijke manier probeert invloed uit te oefenen op onze media, onze universiteiten en zelfs de beslissingen die gekozen volksvertegenwoordigers hier in dit gebouw nemen", zei Turnbull. "We nemen die berichten zeer serieus."

 

Vooroordelen

Dat viel slecht in Beijing. China tekende formeel protest aan tegen de opmerkingen van de Australische premier. Het ministerie van buitenlandse zaken liet in een toelichting weten dat het geschokt was. "Zulke opmerkingen komen tegemoet aan onverantwoordelijke berichtgeving van sommige Australische media, die zonder grond zijn en vol vooroordelen tegen China", zei een woordvoerder. "Het vergiftigt de Chinees-Australische relatie en ondermijnt de basis van weder-zijds vertrouwen en bilaterale samenwerking."

Turnbull liet zaterdag weten nog steeds achter zijn woorden te staan en deed er nog een schepje bovenop. Hij noemde het aftreden van senator Sam Dastyari, die in opspraak kwam omdat hij een Chinese zakenman tipte dat hij werd afgeluisterd door de Australische geheime dienst, een 'klassiek voorbeeld' van Chinese invloed. Ook zei de premier dat het Australische volk opstaat voor zijn soevereiniteit.

 

Anti-Chinese krachten

En dus was het maandag weer tijd voor China om een duit in het zakje te doen. Het Volksdagblad publiceerde een vlammend commentaar waarin het Australische media beschuldigt van het fabriceren van nepnieuws om China aan te vallen en het belasteren van Chinese studenten en zakenlui die in Australië verblijven.

"Dit soort hysterische paranoia heeft een racistische ondertoon en bezoedelt het Australische imago van multiculturele samenleving." Het artikel heeft als afzender Zhong Sheng (stem van China), en wordt vaker gebruikt voor commentaren die de mening van de Chinese autoriteiten ventileert. China kent overigens zelf vergelijkbare wettelijke regels om de invloed van anti-Chinese krachten tegen te gaan.

 

Stille invasie

Australische media berichten van tijd tot tijd over vermeende pogingen van China zijn invloed down under aan te wenden. In 2014 meldde de tv-zender ABC bijvoorbeeld dat de Chinese ambassade in Canberra had geprobeerd de uitzending van een reportage over Xinjiang tegen te houden. Zaterdag citeerde The Australian anonieme medewerkers van de veiligheidsdienst dat er naast Dastyari nog eens tenminste tien volksvertegenwoordigers zijn met nauwe banden met de Chinese overheid.

Vorige maand zorgde Clive Hamilton voor grote opschudding, toen hij bekend maakte dat zijn uitgever een boek over China's invloed in Australië niet op de markt wil brengen. Professor Hamilton zei dat hij bij de research voor zijn boek Silent Invasion tot de conclusie was gekomen dat de invloed van China in zijn land veel groter is dan gedacht. De uitgeverij zegt te vermoeden dat de Chinese overheid alles wil doen om de publicatie te voorkomen en is bang voor slepende rechtszaken.

maandag 11 december 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Ook Australië tart Chinese claims op Zuidchinese-Zee
China wilde Australische tv-reportage tegenhouden
'China kaapt gegevens spionnenhoofdkwartier'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder