economie cultuur politiek RSS

Nieuwe start ontsierd door vechtpartij

Nieuwe start ontsierd door vechtpartij

Het vierdaagse staatsbezoek van de Zuidkoreaanse president Moon Jae-in aan China is bedoeld om plooien glad te strijken. Maar in plaats daarvan dreigt er een diplomatieke rel te ontstaan nadat een Zuidkoreaanse fotojournalist werd mishandeld.

Het incident vond donderdagochtend plaats op een handelsbeurs in Beijing die door Moon werd bezocht. Bewakers blokkeerden een groep journalisten die verslag wilden doen, namen een fotograaf mee naar buiten waar hij door ongeveer vijftien beveiligers werd afgetuigd. Collega-journalisten en medewerkers van de president die wilden ingrijpen liepen ook enkele klappen op. De fotograaf moest in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld.

Het is onduidelijk voor wie de beveiligers precies werken. Ze zouden zijn ingehuurd door de Zuidkoreaanse organisator van het evenement. Maar volgens Zuidkoreaanse regerings-woordvoerders stonden zij onder instructie van de Chinese politie. De Zuidkoreaanse regering eist formele excuses van China vanwege de mishandeling. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, vond later nog een incident plaats. Hierbij werd een Zuidkoreaanse fotograaf door bewakers bij zijn kraag gepakt en tegen de grond getrokken.

 

Nieuwe start

Moon was juist naar Beijing gekomen om een punt te zetten achter een moeilijke periode. De relaties tussen China en Zuid-Korea waren onder grote druk komen te staan na de beslissing van de regering in Seoul om een hightech Amerikaans radarsysteem te plaatsen dat Noordkoreaanse raketten uit de lucht kan schieten.

China was faliekant tegen plaatsing van dit THAAD-systeem, omdat de Amerikaanse radars behalve naar het noorden ook ver het Chinese vasteland inkijken. Formeel heeft de Chinese regering nooit stappen ondernomen, maar een Zuidkoreaanse supermarktketen is uit China weggepest en ook het aantal Chinese toeristen nam een duikvlucht. De economische chantage had echter niet het beoogde effect. Vorige maand accepteerde de Chinese regering zijn verlies en liet weten de relaties zo snel als mogelijk te willen normaliseren.

 

Handelsovereenkomsten

Er is beide zijden veel aan gelegen de banden weer aan te halen. Zuid-Korea's economie heeft naar schatting 7,5 miljard dollar schade geleden door het THAAD-akkefietje. China zag met lede ogen hoe Moon de banden met Washington en Tokio weer aanhaalde, terwijl zijn voorgangster Park Geun-hye zo'n graag geziene gast in Beijing was geworden. China en Zuid-Korea delen de wens van een kernwapenvrij Koreaans schiereiland en willen beide langs weg van onder-handelingen Noord-Korea bewegen het nucleaire programma stop te zetten.

President Xi Jinping, die Moon donderdagmiddag met groot ceremonieel ontving, had dan ook wat cadeautjes klaarliggen. In het bijzijn van beide presidenten werden zeven grote samenwerkings-overeenkomsten getekend op het gebied van gezondheidszorg, handel, industrie, informatie-technologie, landbouw, onderwijs en energie. Ook werd afgesproken dat Zuid-Korea China zal helpen bij de organisatie van de Olympische Winterspelen in 2022.

 

Soft power

Moon arriveerde woensdagmiddag in Beijing voor een vierdaags staatsbezoek. Hij bezocht een conferentie met Zuidkoreaanse en Chinese zakenlieden. Nog nooit reisde er een zo'n grote handelsmissie met een Zuidkoreaanse president mee. 

Donderdagavond was er een staatsdiner. Hier werd Moon naast leiders uit het bedrijfsleven vergezeld door enkele tv- en popsterren. Zuidkoreaanse tv-series en K-pop zijn zeer populair in China, maar grotendeels van het scherm verdwenen nadat de relaties tussen de landen verzuurden. Op vrijdag spreekt Moon op de universiteit van Beijing. En reist dan door naar zijn laatste stop in China: Chongqing.

UPDATE - China en Zuid-Korea laten de vechtpartij met journalisten het staatsbezoek van Moon niet verpesten. President Moon, president Xi en premier Li Keqiang maakten er geen woord aan vuil. Zij spreken liever van een nieuwe lente in de relaties. Moon nodigde president Xi uit om in februari de Olympische winterspelen in Pyeongchang te bezoeken.

donderdag 14 december 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

'China bouwt vluchtelingenkampen bij grens N-Korea'
Na het partijcongres is China weer open voor zaken
China hoopt op herstel relaties met Zuid-Korea

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder