economie cultuur politiek RSS

Single vrouwen blijken robots; dating-apps gesloten

Single vrouwen blijken robots; dating-apps gesloten

De Chinese politie heeft 21 internetbedrijven gesloten die zich bezighielden met oplichting. Zij klopten mannen geld uit de zak door hen te laten chatten met single vrouwen die in werkelijkheid robots waren.

In augustus startte de politie in de provincie Guangdong een onderzoek naar het verspreiden van pornografie, wat in China verboden is. De rechercheurs stuitten op een bedrijf dat zich voordeed als een online datingbureau, dat mannen seksvideo's verkocht zonder deze te leveren. Maar toen ze dat bedrijf onder de loep namen ontdekten ze nog iets anders.

Het bedrijf had duizenden nep-accounts gecreëerd, maar nauwelijks personeel om chatconversaties gaande te houden. Al snel kwamen de speurders er achter dat het bedrijf de computer geautomatiseerd gesprekken liet voeren. Mannen dachten dat ze met een leuke vrouw converseerden, maar werden in werkelijkheid door chatbots aan het lijntje gehouden.

 

Virtuele cadeau's

Het onderzoek werd daarop uitgebreid en er werden 21 bedrijven door heel China ontdekt die min of meer hetzelfde deden. Meestal zochten de chatbots zelf voor het eerst contact met mannelijke klanten.  Als een man interesse toonde stuurde het datingbureau een bericht dat de conversatie alleen kon worden voortgezet met een VIP-pakket ter waarde van 200 yuan (30 euro).

Vervolgens werd de chat intiemer en vroeg de 'dame' om virtuele cadeautjes. Veel Chinese internetdiensten maken hier gebruik van, je koopt een virtueel geschenk en de ontvanger kan die weer verzilveren voor een deel van de aanschafprijs. Pas als een man bleef aandringen zijn date in levende lijve te ontmoeten, werd het contact verbroken. Op die manier hebben de 21 onderzochte bedrijven ruim een miljard yuan (150 miljoen euro) afgetroggeld van meer dan 100.000 mannen.

 

Datingfraude

Chinese alleenstaanden die hunkeren naar een partner zijn een geliefd doelwit van oplichters. Zij doen zich voor als potentiële huwelijkskandidaat en troggelen geld af onder het mom van problemen die aan een date in de weg staan.

Eerder dit jaar verplichte de overheid datingbureaus de identiteit van hun klanten beter te controleren en te registreren. Die maatregel volgde na een geruchtmakende zelfmoord van de zakenman Su Xiangmao. Hij had in maart een vrouw ontmoet via Jiayuan.com en trouwde haar in juni. Maar het huwelijk strandde alweer een maand later nadat Su ontdekte dat zijn vrouw een eerder huwelijk had verzwegen. De internetondernemer sprong naar zijn dood, maar liet een afscheidsboodschap achter waarin hij zijn ex van afpersing beschuldigde.

dinsdag 9 januari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Datingsites moeten identiteit singles controleren
China sluit 128 datingsites
Beijing wil einde aan huwelijk op slippers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder