economie cultuur politiek RSS

'Ruzie in het buitenland; laat China erbuiten'

Staatsomroep CCTV roept Chinese toeristen die in het buitenland in de problemen komen op zich waardig te gedragen. De oproep volgt nadat een groep gestrande vliegtuigpassagiers zich en bloc tegen Japans vliegveldpersoneel keerde. 

Chinese toeristen moeten niet het moederland misbruiken om in het buitenland een betere behandeling af te dwingen. In een commentaar dat vrijdag werd gepubliceerd zegt CCTV dat de Chinese regering zijn burgers overal ter wereld wil helpen als dat nodig is, maar dat betekent niet dat het ongepast gedrag van zijn burgers goedkeurt.

"Het gebruik van een Wolf Warrior-achtige manier van patriotisme en het te pas en te onpas schreeuwen van de naam China levert noch sympathie van het lokale vliegveldpersoneel, noch van je landgenoten op", waarschuwt CCTV. Wolf Warrior is een Chinese bioscoopfilm waarin een groep Chinezen wordt bevrijd uit een oorlogssituatie in Afrika.

 

Overmacht

Op 24 januari moest een groep Chinese passagiers noodgedwongen op het vliegveld van Tokio overnachten, omdat hun vlucht naar Shanghai wegens sneeuwval werd geannuleerd. De Japanse budgetairliner Jetstar heeft in zijn algemene voorwaarden opgenomen dat het passagiers geen hotelkamer of maaltijden hoeft aan te bieden als vluchten door overmacht uitvallen. De maatschappij had wel geregeld dat passagiers bij de gate konden blijven als zij niet op eigen kosten naar een hotel wilden gaan.

Toen een van de passagiers de gate wilde verlaten op zoek naar een snoepautomaat, werd hij door de luchthavenbeveiliging tegengehouden. Hierop keerde de groep zich tegen het luchthavenpersoneel, begon het volkslied te zingen en spreekkoren met 'China' aan te heffen. Politieagenten arresteerden een reiziger die vliegveldpersoneel had geslagen. Passagiers waren boos dat zij niet in het Chinees te woord werden gestaan.

 

Ongepast gedrag

Filmpjes die de passagiers online deelden leidden onmiddelijk tot gemengde reacties op het Chinese internet. Er waren mensen die het opnamen voor de passagiers. Maar een veel groter deel had zich gestoord aan het gedrag van hun landgenoten. "Volwassen kinderen", schreef iemand. Het was veel internetgebruikers niet ontgaan dat het Chinese volkslied Mars van de Vrijwilligers een oud strijdlied tegen de Japanse bezetter is.

Veel Chinezen ergeren zich aan ongepast gedrag van hun landgenoten in het buitenland. Zij vinden dat de goede naam van China te grabbel wordt gegooid. Maar dat ging vaak om onervaren reizigers. Bij recente incidenten draait het juist vaak om zelfbewuste Chinezen die in opstand komen als ze vermoeden dat ze worden achtergesteld of gediscrimeerd. CCTV is duidelijk; lees de kleine lettertjes en hou op je te verschuilen achter het moederland.

maandag 5 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Japan en China twisten over kaartje
200 miljoen Chinese toeristen in 2020
Database met ongewenst gedrag toeristen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder