economie cultuur politiek RSS

Taiwan wil geen noodhulp China, maar wel van Japan

Taiwan wil geen noodhulp China, maar wel van Japan

De Taiwanese regering verdedigde donderdag de beslissing om Chinese hulp na de aardbeving in Hualien af te wijzen. Onder de vermisten waar drie dagen na de beving nog naar wordt gezocht bevinden zich Chinese staatsburgers.

Het Chinese rode kruis maakte woensdag bekend dat het een miljoen yuan (150.000 euro) had vrijgemaakt voor reddingswerkzaamheden in het getroffen gebied. Teams werden in gereedheid gebracht om in Hualien naar overlevenden te zoeken. Maar de Taiwanese regering liet direct weten dat de hulp niet nodig was.

Dezelfde dag werd echter wel de hulp van de Japanse regering geaccepteerd. Donderdag arriveerde een team van zeven personen in het rampgebied. Japan was het eerste land dat na de aardbeving hulp aanbood. Een woordvoerder van de Taiwanese president Tsai Ing-wen verklaarde donderdag dat aan die beslissingen geen politieke motieven ten grondslag liggen.

 

Praktische keuze

In een verklaring liet de het presidentskantoor weten dat China menskracht en reddingsmateriaal had aangeboden, terwijl daaraan in Taiwan geen gebrek is. Het Japanse aanbod daarentegen betrof de inzet van moderne apparatuur waarmee in het puin tekens van leven zijn op te vangen. Daarover beschikt Taiwan niet. Daarom was de Chinese hulp afgewezen en de Japanse hulp omarmd, aldus de woordvoerder.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd het oosten van Taiwan getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Vier gebouwen werden zwaar getroffen; ze stortten gedeeltelijk in en een hotel kantelde. Hierbij vielen 12 doden en meer dan 250 gewonden. Naar vijf vermisten wordt nog gezocht; onder hen drie Chinese toeristen.

 

Uitgestoken hand

De relaties tussen Taiwan en China zijn bekoeld sinds president Tsai in 2016 werd verkozen. Zij wil de feitelijke afhankelijkheid van China verminderen en weigert vooralsnog het Eén China-beginsel te accepteren. In China wordt dit uitgelegd dat zij onafhankelijkheid nastreeft. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie die met het moederland moet worden herenigd.

China heeft sindsdien een serie grote en kleine maatregelen genomen om Taiwan internationaal te isoleren. Het aanbod reddingswerkers te sturen kan worden opgevat als een uitgestoken hand van Beijing, maar ook als een signaal dat Taiwan niet zonder de hulp van de Chinese regering kan. De regering in Taipei heeft voor het laatste gekozen.

vrijdag 9 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Japan en China twisten over kaartje
Taiwanees onderzoek naar leden pro-Chinapartij
Premier Taiwan steunt openlijk onafhankelijkheid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder