economie cultuur politiek RSS

Alleen een trap? Neem de tol-lift

Alleen een trap? Neem de tol-lift

Bewoners van verouderde appartementencomplexen zonder lift kunnen de trap voortaan toch links laten liggen. Een Chinese onderneming introduceert een lift die je met ieder ritje een stukje afbetaalt.

Bewoners betalen iedere keer 0,2 yuan (3 eurocent) per persoon om van de lift gebruik te maken. Betaling geschiedt met een debetkaart, waar vooraf een bedrag op moet worden gezet. Een gezin bestaande uit drie personen zou maandelijks 60 tot 100 yuan aan verticaal transport kwijt zijn (9-15 euro).

Vorige week werd de eerste tol-lift in gebruik genomen in Daxing, een stadswijk in het zuiden van de Chinese hoofdstad. Volgens Beijing News worden er de komende maanden nog eens tien liften in dit district bij.

 

Luxe

Tot 2006 werden in China alleen de allerhoogste flats met liften uitgerust; lagere wooncomplexen kenden deze luxe niet. Alleen al in Daxing staan er 2.264 flats zonder lift. Volgens het bedrijf dat de tol-lift aanbiedt, de Fangrong Shengtai bouwmaatschappij, kan hij relatief goedkoop worden geïnstalleerd doordat de liftschacht tegen de gevel wordt aangebouwd.

Helemaal nieuw is het systeem ook niet. Een concurrent in Beijing biedt sinds vorig jaar een lift aan waarvoor de bewoners een maandelijkse abonnementsprijs betalen. Beijing News meldt niet of deze lift op afbetaling een succes is.

 

Allemaal of alleen ik

Flateigenaren hebben vaak het geld niet om een lift te laten installeren, of niet alle bewoners kunnen of willen meedoen. In China kwamen de afgelopen jaren meermalen verhalen in het nieuws over rijke flatbewoners die een privé-lift voor zichzelf lieten installeren die langs de buitenzijde rechtstreeks op hun appartement uitkomt.

maandag 19 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Vrouw sterft in lift nadat stroom werd afgesloten
93 doden door slecht onderhoud liften en roltrappen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder