economie cultuur politiek RSS

Kijktip: Chinese film op CinemAsia 2018

Kijktip: Chinese film op CinemAsia 2018

Van dinsdag 6 tot en met zondag 11 maart wordt in Amsterdam weer het filmfestival CinemAsia gehouden. Daar is opnieuw een breed aanbod van films uit en over China bij.

A Better Tomorrow 2018 (China, 2018): Het bloedvergietende actiegenre krijgt een nieuwe impuls met deze update van John Woo’s baanbrekende klassieker. Na Railroad Tigers, het comedy-uitstapje met Jackie Chan, doet regisseur Ding Sheng weer waar hij het beste in is; een explosief eerbetoon aan zijn voorgangers.

Zhou Kai (Wang Kai) staat aan het hoofd van een bende die goederen van de Chinese kust Japan in smokkelt. Zijn jongere broer, de beginnende, idealistische agent Chao (Ray Ma), weet niets van zijn broers illegale praktijken. Wanneer Kai weigert zijn handen te branden aan een partij illegale verdovende middelen, eindigt hij door een sluw complot in de gevangenis Na drie jaar, probeert Kai een rustig leventje te leiden. Wanneer zijn voormalige criminele vrienden hem dwingen om terug te keren, is een gewelddadige ontmoeting onvermijdelijk.

(Zondag 11 maart, Kriterion)

 

A Foley artist (Taiwan, 2016): Geluid is misschien wel één van de meest onderschatte aspecten van een film. De documentaire A Foley Artist centreert zich rondom Taiwan’s meest ervaren geluidseffectenmaker, Master Hu Ding-yi. Hu heeft decennia lang in zijn studio gewerkt aan het creëren van geluiden die in honderden films te horen zijn.

(Woensdag 7 en donderdag 8 maart, Kriterion)

 

In Your Dreams (Hong Kong, 2017): Een gedesillusioneerde zestienjarige jongen (Ng Siu-hin) heeft moeite om liefde in zijn leven te vinden. Op jonge leeftijd verliet zijn moeder hem en zijn werkloze vader is steevast stomdronken. Zijn leven neemt een nieuwe wending wanneer hij een dronken vrouw (Carina Lau) van middelbare leeftijd uit het zwembad weet te redden en er achter komt dat zij zijn nieuwe invallerares is. De twee brengen steeds meer tijd met elkaar door – in eerste instantie uit bezorgdheid, maar langzaam neemt het verlangen naar elkaar en de angst om verlaten te worden over en begint de lijn tussen leerling en lerares te vervagen.

Sensueel gefilmde verhaal over onbeantwoorde liefde en zelfkwelling van regisseur Tam Wai Ching.

(Zaterdag 10 en zondag 11 maart, Rialto).

 

Meditation Park (Canada, 2017): Diasporafilm met een echte all-star cast met onder anderen martial art heldin Cheng Pei Pei en Grey's Anatomy-ster Sandra Oh. De film geeft een inkijkje in het leven van een Chinese immigrantenfamilie in Canada, waar Chinezen een grote minderheid vormen.

Het leven van Maria (Cheng Pei Pei), een 60+ huisvrouw, komt volledig op zijn kop te staan wanneer ze in de broekzak van haar echtgenoot bewijs vindt dat hij toch niet de perfecte man is die ze dacht dat hij was. Na jaren van braaf gehoorzamen komt ze voor zichzelf op en begint de wereld vanuit een heel nieuw perspectief te zien. Haar zoektocht naar de waarheid brengt haar op een onverwacht avontuur vol vrijheid en onverhoedse vriendschappen.

(Woensdag 7 en donderdag 8 maart, Kriterion)

 

Monster Hunt 2 (China/Hong Kong, 2018): Na het immense succes van Monster Hunt, brengt regisseur Raman Hui met de sequel opnieuw baanbrekende special effects en schitterende actiescènes die in de Chinese cinema hun weerga niet kennen.

De plot is zoals vaak in fantasyfilms simpel: nadat hij bij zijn menselijke ouders Tianyin (Jing Boran) en Xiaolan (Bai Baihe) is weggegaan, leeft Wuba samen met andere monsters in een afgelegen dorpje. Wanneer de kwade Monster King het dorpje binnenvalt, wordt Wuba gedwongen om nog eenmaal de mensenwereld in te gaan.

(Dinsdag 6 en zondag 11 maart, Kriterion)

 

New Turn (Hong Kong/Taiwan, 2017): Vol verbazing staart de Hongkongse A-Lan (Cherry Ngan) naar de televisie wanneer ze Yi Fang, haar Taiwanese evenbeeld ziet. Met het vermoeden dat ze weleens tweelingzusjes zouden kunnen zijn, probeert A-Lan via Facebook contact met haar te zoeken. Als een antwoord uitblijft, besluit ze om naar Taiwan te vertrekken en per fiets dezelfde plekken te bezoeken die ze op Yi Fang’s Facebookpagina ziet staan.

Eenmaal in Taiwan ontmoet ze drie leeftijdsgenoten die het eiland hebben uitgekozen om hun persoonlijk verdriet achter zich te laten. Met z’n vieren trekken ze het land door in een reis vol persoonlijke groei en onverwachte vriendschappen voor het leven. Geïnspireerd op regisseur Doris Wong’s eigen fietstocht door Taiwan.

(Donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 maart, Kriterion)

 

Our Shining Days (China/Hong Kong, 2017): Om het hart van een knappe orkestleider te veroveren start de tweedejaars studente Jing (Xu Lu), samen met haar beste vriend You (Peng Yuchang) en een groep gepassioneerde Cosplayers, een Chinees muziekensemble. Wat begint als een bij elkaar geraapt zooitje buitenbeentjes dat met tegenzin samen aan de slag gaat, verandert langzaam maar zeker in een hechte groep. Tegen alle verwachtingen in houdt Jing de band bij elkaar en beginnen ze aan een haast onmogelijke taak om nieuw leven te blazen in een steeds ouder wordende muzikale traditie.

(Dinsdag 6, donderdag 8, zaterdag 10 en zondag 11 maart, Kriterion)

 

Small Talk (Taiwan, 2016): Documentaire van regisseur Huang Hui-chen. Bezwaard met onbegrip, frustratie en wrok probeert zij erachter te komen waarom haar lesbische moeder ooit getrouwd geweest is en kinderen heeft gekregen om er vervolgens nauwelijks naar om te kijken; heftige persoonlijke vragen die ze niet zou kunnen stellen zonder de afstandelijkheid van de camera.

Huang’s persoonlijke zoektocht om meer te weten te komen over haar eigen identiteit en haar moeders nare verleden, brengt verontrustende kwesties die terug te vinden zijn in alle niveaus van de Taiwanese patriarchale samenleving en cultuur. Van gearrangeerde huwelijken tot aan spirituele praktijken.

(Woensdag 7, donderdag 8 en zondag 11 in Kriterion; zaterdag 10 maart in Rialto)

 

The Brink (Hong Kong/China, 2017): Hongkongse actiefilm van regisseur Jonathan Li met Hong Kongs superster Shawn Yue als meedogenloze schurk. Hij neemt het op tegen martial-arts ster Zhang Jin. Wel een sterrencast, helaas geen geloofwaardige personages.

De roekeloze politie-inspecteur Tung heeft zijn zinnen gezet op de arrestatie van de criminele goudsmokkelaar Shing. Behalve dat Tung hem constant achterna zit, wordt Shing door een machtstrijd binnen zijn triade gedwongen om het goud van zijn baas te stelen om zo aan de top van de criminele onderwereld te komen.

(Woensdag 7, vrijdag 9 en zaterdag 10 maart, Kriterion)

 

The Great Buddha+ (Taiwan, 2017): Stijlvolle noir-thriller legt de sociale en financiële ongelijkheid in de Taiwanese samenleving bloot. Regisseur Huang Hsin-Yao imponeert met gestileerde zwart-wit presentatie, afgewisseld met kleurrijke dashcam scènes.

Pickle (Cres Chuang), een zachtmoedige bewaker die nachtdiensten draait in een fabriek waar bronzen standbeelden worden gemaakt, doodt de saaie uurtjes door te hangen met zijn beste vriend Belly Button (Bamboo Chen). Op een dag, krijgen de twee het idee om stiekem de dashcam video’s van Pickle’s baas te bekijken. Al snel raken de twee verslaafd aan het spieken in het kleurrijke privéleven van Pickle’s baas en ontdekken per ongeluk een onuitsprekelijk geheim dat een ridicule kettingreactie veroorzaakt en het leven van de twee voorgoed verandert.

(Donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 maart, Rialto)

 

Meer info en kaarten bestellen op de site van CinemAsia.

woensdag 21 februari 2018



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder