economie cultuur politiek RSS

Q&A: Todd Wijnstekers over Chinees voetbal

Q&A: Todd Wijnstekers over Chinees voetbal

Volgend weekeinde begint de Chinese voetbalcompetitie. Boekt het Chinese voetbal nu eigenlijk vooruitgang, vraag ik aan jeugdtrainer in China Todd Wijnstekers in deze Mail-Q&A.

Afgelopen jaren zagen we in de winterperiode spectaculaire transfers van Europese en Zuidamerikaanse spelers naar Chinese clubs. Waarom is het dit jaar rustig op dit gebied?

"Het is inderdaad zo dat er in het verleden spectaculaire transfers waren, maar vanwege de nieuwe regels van de Chinese Football Association is dit op dit moment niet meer mogelijk. Aangekochte spelers met een transfersom of salaris boven de 5,7 miljoen euro worden door de CFA belast met 100 procent opslag, waardoor de clubs het dubbele moeten gaan betalen voor de speler. Het bedrag wordt gebruikt om te investeren in de nationale jeugdelftallen. Vandaar zijn de clubs rustiger op de transfermarkt en blijven de grote transfers/salarissen momenteel uit."

 

De instroom van buitenlandse spelers en coaches was bedoeld om de kwaliteit van de Chinese voetbalcompetitie te verbeteren. Is dat gelukt?

"Als we heel eerlijk zijn niet echt. Uiteraard is het zo dat het voetbal populairder is geworden omdat de fans deze spelers willen zien spelen. Natuurlijk zullen de lokale spelers en de clubs hiervan leren en zich optrekken aan de buitenlandse spelers. Maar er is nog geen drastische verandering te zien."

 

Uiteindelijk moet echte verandering van onderaf komen: het jeugdvoetbal. Jij zit daar in China middenin. Begint de belangstelling voor voetbal spelen eindelijk toe te nemen?

"De interesse in voetbal groeit hard. Onder de kinderen, scholen en natuurlijk ook ondernemers. School staat op nummer 1 en dat gaat boven alles. Voetbal is een leuke sport in Chinese ogen, maar nog geen ‘echte’ optie in het leven om succesvol te zijn. Vanwege het huidige schoolsysteem en de druk om te presteren zal het voetbal zich nog niet ontwikkelen zoals zij willen en zoals wij kennen in Nederland. Het botst nog teveel, maar er komen wel langzaamaan ontwikkelingen om de samenwerking tussen school en voetbal te verbeteren. Maar uiteraard zal de Chinese ouder altijd denken dat school hun kind een veelbelovende toekomst biedt en voetbal nog niet."

 

En ik wil natuurlijk een voorspelling horen. Wordt Guangzhou Evergrande voor de achtste keer op rij kampioen of wordt het eindelijk een beetje spannend?

"Guangzhou Evergrande is natuurlijk al jaren oppermachtig en met Cannavaro hebben zij een coach die de Chinese competitie nu redelijk goed kent. Shanghai SIPG heeft ook kans op het kampioenschap, maar toch kies ik voor Guangzhou Evergrande."

zaterdag 24 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Poppetjes gecontracteerd, chequeboekje dicht
Shirtsponsor naar rechter na contractbreuk
Chinese voetbal in twintig jaar naar de top

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder