economie cultuur politiek RSS

China besteedt recordbedrag aan R&D

China besteedt recordbedrag aan R&D

De totale Chinese uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling zijn vorig jaar gestegen tot 1,76 biljoen yuan (264 miljard euro). Het gat met de Verenigde Staten wordt daarmee opnieuw kleiner.

In 2017 stegen de uitgaven aan research & development met 14 procent. Ruim driekwart daarvan werd opgebracht door de private sector; de Chinese overheid was goed voor 23 procent van het onderzoeksbudget. Dat maakte China's minister van wetenschap Wan Gang maandag bekend op een persconferentie in Beijing.

In de afgelopen vijf jaar groeiden de onderzoeksbudgetten met 70,9 procent. Volgens het ministerie is China nu het land waar de meeste patenten worden aangevraagd en wereldwijd nummer twee wat betreft het aantal wetenschappelijke publicaties en citaten.

 

Van kwantiteit naar kwaliteit

China wil zich in 2049 ontpoppen als leidende industrienatie van de wereld. Daartoe moet het accent van de productie verschuiven van goedkope producten naar meer hightech-producten met een grote toegevoegde waarde. Investeren in fundamenteel onderzoek en productontwikkeling hoort daarbij.

Het kabinet heeft tien sectoren aangewezen die cruciaal zijn om met de Chinese industrie een doorbraak te bereiken: ict, nauwkeurige meetinstrumenten en robotica, luchtvaart, scheepvaart, spoorwegen, energiebesparing en electrische en zelfrijdende auto's, stroomvoorziening, moderne materialen, medicijnen en medische apparatuur en agrarische apparatuur.

 

Ruimte voor groei

China's investeringen in r&d bedroegen vorig jaar 2,1 procent van het bruto nationaal product. In veel andere geïndustrialiseerde landen ligt dat percentage hoger; 2,8 procent in de Verenigde Staten, 2,9 procent in Duitsland en 3,3 procent in Japan (cijfers 2015).

dinsdag 27 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China gaat sanering staalindustrie versnellen
Drie winnaars van 'Chinese Nobelprijs'
China wil wereldleider in AI worden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder