economie cultuur politiek RSS

India bant Dalai Lama uit New Delhi

India bant Dalai Lama uit New Delhi

De Indiase regering haalt een streep door twee bijeenkomsten in de hoofdstad ter herdenking van de Tibetaanse opstand. De beslissing lijkt een gebaar van goede wil naar China.

Ieder jaar herdenken Tibetanen in ballingschap de mislukte opstand in 1958 tegen de Chinese regering in New Delhi. Daarbij is ook altijd de Dalai Lama aanwezig. Maar dit keer moeten de bijeenkomsten plaatsvinden in de noordelijke stad Dharamsala, de zetel van de Tibetaanse regering in ballingschap. Het gaat om een gebedsbijeenkomst op 31 maart en een 'Bedankt India'-evenement op 1 april.

Twee weken geleden was al een overheidsnotitie uitgelekt waaruit bleek dat het niet wenselijk werd geacht dat ambtenaren de herdenking zouden bijwonen. De Indiase regering bevestigde woensdag berichten dat bijeenkomsten niet in New Delhi mogen plaatsvinden.

 

Spanningen op grote hoogte

De banden tussen China en India zijn nooit hartelijk geweest; beide landen betwisten een flink stuk grondgebied in de Himalaya. Maar de relatie is zo mogelijk nog verder bekoeld, nadat grenstroepen vorig jaar zomer wekenlang met verhitte koppen tegenover elkaar stonden en een grensoorlog leek uit te breken.

Regeringsbronnen in New Delhi zeggen tegen persbureaus dat India nu de zaak niet verder op de spits wil drijven en daarom heeft besloten de Tibetaanse herdenking te minimaliseren. Van een beleidswijziging ten aanzien van de Tibetaanse zaak en de Dalai Lama zou echter geen sprake zijn. "Zijn aanhangers mogen bijeenkomsten organiseren en demonstreren, maar alleen in Dharamsala", aldus een anonieme regeringsmedewerker tegenover Reuters.

 

Bezoek Modi aan China

Premier Narendra Modi zal China waarschijnlijk in juni bezoeken bij de leiderstop van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie. Maar Indiase media melden dat hij mogelijk al in april naar Beijing zal reizen. Dat zou het eerste bezoek op het hoogste niveau zijn na de impasse op het Doklam-plateau.

De kersverse Volksrepubliek zond in 1950 zijn leger naar Tibet voor wat de Chinezen een 'vreedzame bevrijding' noemen. In eerste instantie werkte de Tibetaanse regering onder leiding van de Dalai Lama samen met de Chinese overheid. Maar in 1958 kozen zij de kant van Tibetanen die in verzet kwamen. De opstand werd onderdrukt en de Dalai Lama kreeg asiel in India. Daar werd ook de regering in ballingschap gevestigd. China beschouwt de Dalai Lama als een gevaarlijke separatist en probeert andere landen te bewegen hem geen podium te geven.

woensdag 7 maart 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Spanningen op grote hoogte tussen China en India
China schorst overleg Mongoliƫ na bezoek Dalai Lama
Vraagtekens over brand in tempel Tibet

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder