economie cultuur politiek RSS

Ruimhartige miljardair splijt dorpsgemeenschap

Ruimhartige miljardair splijt dorpsgemeenschap

Meer dan tweehonderd gratis villa's staan leeg omdat de inwoners van Guanhu ruzie maken over de verdeling van de huizen. De huizen zijn gebouwd door een lokale frisdrankondernemer die dacht iets goed te doen voor zijn dorp.

Vier jaar geleden kondigde Chen Sheng, oprichter en eigenaar van de Tiandi Nummer 1 Frisdrank Maatschappij, aan dat hij huizen ging bouwen voor de bewoners van zijn geboortedorp in de zuidelijke provincie Guangdong. Hij baseerde zich op de volkstelling van 2013, waaruit bleek dat in Guanhu 190 gezinnen woonde.

Omdat Chen zich realiseerde dat ook kinderen van de dorpelingen een gezin wilden stichten, liet hij in totaal 258 villa's met garage bouwen. De lokale overheid leverde de grond; Chen betaalde de bouwkosten van 200 miljoen yuan (een kleine 30 miljoen euro). Chen zorgde zelfs voor een lycheeplantage en een varkensfokkerij om voor werkgelegenheid te zorgen. En basketbal- en badmintonveldjes voor de vrije tijd.

 

Gratis geld

De nieuwbouw is inmiddels gereed, maar staat desondanks al maanden leeg. Want de dorps-bewoners slagen er niet in overeenstemming te bereiken over de verdeling van het ruimhartige cadeau. Ondanks dat ieder huis zeven kamers bevat, claimen veel inwoners dat zij twee huizen nodig hebben om hun gezin te huisvesten. Waarschijnlijk zijn veel familieleden naar Guanhu gekomen, in het vooruitzicht dat daar gratis huizen zouden worden verdeeld.

Chen heeft inmiddels zijn handen van het project afgetrokken. "Iedere keer dat ik in mijn geboortedorp kwam, begonnen mensen eisen te stellen. Daarom ga ik maar niet meer", aldus de teleurgestelde mecenas tegenover de Southern Metropolis Daily.

dinsdag 27 maart 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Doodstraf voor Chinese mecenas
Gratis karaoke voor Chinese 50-plussers
Internetmiljardair wordt dorpshoofd, belooft welvaart

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder