economie cultuur politiek RSS

Niet handelsoorlog maar belastingslag losgebarsten

Niet handelsoorlog maar belastingslag losgebarsten

De Chinese overheid kondigt lastenverlichtingen aan voor het bedrijfsleven. Die moeten China's bedrijven internationaal concurrerend houden nu Amerika grote belastingverlagingen heeft doorgevoerd.

Het Chinese kabinet kondigde woensdag belastingverlagingen aan ter waarde van 240 miljard yuan (35 miljard euro). De btw voor fabrikanten gaat van 17 naar 16 procent; de omzetbelasting voor de sectoren transport, bouw, telecom en landbouwproducten wordt met een procentpunt verlaagd tot 10 procent.

Bovendien wordt de belastingdrempel voor kleine bedrijven verhoogd tot vijf miljoen yuan omzet per jaar; zij hebben recht op lagere tarieven dan grote ondernemingen. Bovendien komen er aftrekposten voor bedrijven in de dienstensector, geavanceerde technologie en energieproductie. Als alle maatregelen bij elkaar worden opgeteld kan de lastenverlichting oplopen tot 400 miljard yuan (bijna 60 miljard euro).

 

Internationale belastingslag

Het kabinet noemde geen aanleiding voor de maatregelen, maar Chinese economen wijzen naar de enorme belastingverlaging die president Donald Trump in Amerika doorvoerde. Hij verlaagde afgelopen december de belastingen met 1,5 biljoen dollar; de grootste lastenverlichting voor het bedrijfsleven in dertig jaar. Om hun bedrijfsleven internationaal concurrerend te houden, reageerden andere landen daarop door ook de lasten voor het bedrijfsleven te verlichten.

China voerde de afgelopen vijf jaar al veel grotere belastingverlagingen door; in totaal voor 2,1 biljoen yuan blijkt uit overheidscijfers (300 miljard euro). Dat kan de Chinese overheid ook makkelijk doen; de belastinginkomsten stegen vorig jaar met 10,7 procent tot 14,4 biljoen yuan (meer dan twee biljoen euro). De belastinginkomsten stijgen dus veel sneller dan de economische groei, wat er op wijst dat de Chinese belastingdienst er steeds beter in slaagt heffingen op te leggen.

donderdag 29 maart 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over een handelsoorlog China en VS
HNA is volgende Chinese grote jongen die wankelt
'Meer economische hervormingen China in 2018'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder