economie cultuur politiek RSS

Ook Burkina Faso laat Taiwan vallen

Ook Burkina Faso laat Taiwan vallen

De regering van Burkina Faso zal diplomatieke relaties met China aanknopen en die met Taiwan verbreken. Het is de tweede bondgenoot die Taiwan in een maand tijd van kamp ziet wisselen.

Tijdens een korte ceremonie tekenden de Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi en zijn ambtsgenoot uit Burkina Faso, Alpha Barry, zaterdag in Beijing een intentieverklaring. Volgens de ijzeren logica van het Eén China-beginsel verbrak Burkina Faso tegelijkertijd de diplomatieke banden met Taiwan.

China beschouwt Taiwan als opstandige provincie die met het moederland moet worden herenigd, al functioneert het eiland de facto al 69 jaar als onafhankelijke natie. De Taiwanese president Tsai Ing-wen weigert tot ergernis van Beijing dit beginsel te bevestigen als de grondslag voor samenwerking. Ook wil zij Taiwan minder afhankelijk van China maken, al waakt zij ervoor zich uit te spreken voor onafhankelijkheid.

 

Heel Afrika?

Sinds Tsai twee jaar geleden werd gekozen maakt China werk van het internationaal isoleren van Taiwan. Het losweken van diplomatieke bondgenoten is deel van die strategie. In maart 2016 verbrak Gambia alle banden met Taiwan ten gunste van die met China. Daarmee kwam een einde aan een achtjarige status quo waarin China en Taiwan geen bondgenoten van elkaar afsnoepten. In december van dat jaar volgde Sao Tomé en Principe. In juni 2017 Panama. En vorige maand de Dominicaanse Republiek.

Er zijn wereldwijd nu nog 18 landen over die Taiwan erkennen (en de Volksrepubliek dus niet). In Afrika is dat alleen nog het kleine Swaziland. Wang zei daarover tegen verslaggevers dat hij hoopte dat "dit land zich snel bij de Chinees-Afrikaanse vriendschap zal voegen." Ook zei Wang dat hij vertrouwen heeft dat geheel Afrika de Chinese zijde zal kiezen" in het historische doel van de volledige nationale hereniging."

 

Zure druiven

Aan Taiwanese zijde werd teleurgesteld gereageerd. President Tsai liet een verklaring uitgaan waarin het besluit van Burkina Faso werd betreurd. Maar die bevatte dit keer ook harde woorden aan het adres van Beijing. "Dit is een waarschuwing aan de Chinese regering: dit gedrag is schadelijk voor de Chinees-Taiwanese relaties en China's internationale imago en doet niets om de zorgen van de internationale gemeenschap over China te verminderen", aldus Tsai.

"China's onderdrukking zal Taiwans samenwerkingsverbanden in de internationale gemeenschap alleen maar sterker maken", voegde zij daaraan toe. Tsai beschuldigde China opnieuw van dollardiplomatie. Een opvallend verwijt, want Taiwan deed dat jarenlang evengoed, maar wordt nu overboden. Burkina Faso wisselde al eerder van kamp; in 1973 brak het met Taiwan, maar draaide die beslissing in 1994 terug.

zaterdag 26 mei 2018

Gerelateerde personen:

Wang Yi

Gerelateerde onderwerpen:

Ook Dominicaanse Republiek wisselt van kamp
Panama erkent China; breekt met Taiwan
Burgerinitiatief referendum onafhankelijkheid Taiwan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder