economie cultuur politiek RSS

China's indirecte investeringen in buitenland in de lift

China's indirecte investeringen in buitenland in de lift

Chinese investeringen in buitenlandse waardepapieren zijn vorig jaar sterk gestegen. De waarde van buitenlandse aandelen en leningen in Chinees bezit nam toe tot 498 miljard dollar.

De waarde van de indirecte investeringen in het buitenland nam met 38,3 procent toe. Daarvan is 304 miljard dollar in de vorm van aandelen geïnvesteerd en 194 miljard dollar in de vorm van leningen. Dat blijkt uit cijfers van het staatsbureau voor buitenlandse valuta die zondag werden gepubliceerd. De waardestijging van de indirecte investeringen is veel groter dan de stijging van de beurskoersen afgelopen jaar.

Het grootste deel daarvan blijft overigens binnen de Volksrepubliek, omdat Hong Kong van oudsher ook als buitenlandse bestemming wordt gezien. Een op de drie in het buitenland geïnvesteerde yuans gaat daar naartoe. Vlak daarna volgen de Verenigde Staten (145 miljard dollar) en op enige afstand de Kaaiman Eilanden (38 miljard dollar).

 

Netto-exporteur van kapitaal

Indirecte investeringen in waardepapieren moeten niet worden verward met de directe buitenlandse investeringen. Dat is geld dat direct wordt geïnvesteerd in productiemiddelen, deelnemingen en overnames. In 2015 werd voor het eerst meer Chinees kapitaal in het buitenland geïnvesteerd, dan buitenlandse ondernemingen samen in de Volksrepubliek investeren. China is daarmee een netto-exporteur van kapitaal. 

maandag 4 juni 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over een handelsoorlog China en VS
De op een na rijkste man van Aziƫ gaat met pensioen
'Ook CEFC onder staatscontrole gebracht'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder