economie cultuur politiek RSS

VS arresteren oud-agent wegens spionage China

VS arresteren oud-agent wegens spionage China

Amerikaanse autoriteiten hebben zaterdag een voormalige medewerker van de militaire inlichtingendienst aangehouden op verdenking van spionage voor China. Het is de derde oud-spion die in korte tijd in de VS wordt ontmaskerd.

Ron Rockwell Hansen werd maandag voor een rechtbank in Seattle voorgeleid. Het Amerikaanse ministerie van justitie verdenkt hem van 15 misdrijven, waarvan het verzamelen en/of doorspelen van geheime informatie ten behoeve van een buitenlandse mogendheid de belangrijkste is. Hem hangt een levenslange celstraf boven het hoofd.

Hansen werd zaterdag aangehouden op het vliegveld van Seattle, vlak voordat hij naar China zou vertrekken. Volgens de openbaar aanklagers is er voldoende bewijs dat hij geheime informatie heeft doorgespeeld aan Chinese spionnen en in ruil daarvoor daarvoor tenminste 800.000 dollar zou hebben ontvangen.

 

dubbelagent

De 58-jarige Hansen werkte van 2000 tot 2006 als informatie-analist bij het Defense Intelligence Agency, de dienst die militaire inlichtingen verzamelt en verwerkt. Daarna bleef hij voor de DIA actief op contractbasis.

In de periode 2013-2017 reisde Hansen regelmatig tussen de VS en China heen en weer. Toen de DIA hem daarnaar vroeg, vertelde Hansen dat hij een kantoor in Beijing had gehuurd, contact had gelegd met de Chinese veiligheidsdienst en bereid was voor de DIA als dubbelspion te werken. Ook benaderde hij de FBI met dat voorstel.

 

Contante geldbedragen

Nader onderzoek leerde dat Hansen niet te vertrouwen was. Hij had ontmoetingen met Chinese medewerkers van de veiligheidsdienst die hij voor de DIA verzweeg, maakte gebruik van mobiele telefoons die hij van zijn Chinese contacten had gekregen en probeerde vertrouwelijke informatie los te peuteren bij oud-collega's. Ook beschikte Hansen over contante geldbedragen waarvan hij de herkomst niet kon verklaren.

Oud-spionnen lijken een dankbaar doelwit voor de Chinese spionagedienst. In januari werd Jerry Chun Shing Lee aangehouden; deze voormalige CIA-medewerker wordt ervan verdacht informatie over Amerika's informantennetwerk in China te hebben verkocht. In Virginia staat momenteel een andere oud-CIA'er voor de rechter op verdenking van spionage voor China, Kevin Mallory. Ook in Frankrijk is momenteel ophef over de arrestatie van twee oud-spionnen van de buitenlandse inlichtingendienst DGSE, die ervan worden verdacht te zijn overgelopen naar China.

dinsdag 5 juni 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Dubbelspionnen voor China in Franse cel
Vijf vragen over de geluidsaanval in Guangzhou
VS arresteren ex-spion die mogelijk voor China werkte

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder