economie cultuur politiek RSS

Onvergetelijk: Xi's taart en Poetins wodka en worst

Onvergetelijk: Xi's taart en Poetins wodka en worst

Achter de schermen kan het onder wereldleiders best gezellig zijn met een glaasje sterke drank of een stukje droge worst. Dat vertelde de Russische president Vladimir Poetin in een woensdag uitgezonden interview met de Chinese televisie.

Als vrijdag Poetin in Beijing arriveert voor een driedaags staatsbezoek, zal de Russische president allerhartelijkst worden ontvangen. Al 25 maal hebben Poetin en Xi Jinping elkaar ontmoet in de afgelopen vijf jaar; vaker dan welke wereldleiders dan ook. Nu de relaties tussen de Verenigde Staten en China onder druk staan, doen beide landen dit keer extra hard hun best om elkaar het hof te maken.

De aftrap werd door Poetin gegeven in een vraaggesprek met de Chinese televisie. Die had niet de minste interviewer naar Moskou gestuurd: Shen Haixiong, de algemeen directeur van de China Media Group, het grootste mediabedrijf ter wereld. Natuurlijk vroeg Shen naar Poetins verwachtingen over de top van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie SSO in China's bierstad Qingdao. De SSO is uitgegroeid tot een van de invloedrijkste multinationale organisaties ter wereld, antwoordde de Russische president. De organisatie kan heel belangrijk zijn voor Xi's initiatief van de Nieuwe Zijderoute, waar, voegde hij er voor de zekerheid aan toe, Rusland een groot voorstander van is.

 

Fait divers

Hoewel er verder genoeg te bespreken valt met iemand van Poetins statuur, voelde Shen zich niet te groot om kleine onderwerpen te behandelen. Zo vroeg hij onder andere wie wereldkampioen voetbal zal worden (Poetin houdt alle opties open: Argentinië, Brazilië, Duitsland, Spanje of een outsider natuurlijk).

Welk cadeautje de Russen meebrengen voor Xi (wil Poetin niet zeggen, vorige keer waren het ijsjes). Of Poetin in Qingdao bier en schelpdieren zal proberen (algemeen bekend is dat Poetin nauwelijks drinkt, maar hij antwoordde beleefd dat hij wel een beetje wilde proberen).

 

Bromance

Als Shen vraagt wat Poetin van Xi vindt, komt er een persoonlijke ontboezeming. De Chinese president, zegt Poetin, is de enige wereldleider met wie hij ooit zijn verjaardag heeft gevierd. Tijdens G20-top in Bali had Xi een taart voor hem laten komen. Het is alweer vijf jaar geleden, maar Poetin is blijkbaar vergeten hoe de toenmalige Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono bij die gelegenheid een gitaar had gepakt om Happy Birthday in te zetten.

En na een lange dag van overleg hadden de Xi en Poetin samen nog even gezeten en over hun vaders gesproken. “Ik zal er geen geheim van maken, we deelden een fles wodka en ik sneed wat stukjes worst." Dichterbij jiyou, mannenvriendschap, zullen twee wereldleiders nooit komen.

 

Vriendschapsmedaille

Al dagenlang voert de Chinese media de spanning op wie vrijdag de eerste Vriendschapsmedaille van de Volksrepubliek China zal krijgen. De naam moet zogenaamd geheim worden gehouden, maar het moet wel heel raar lopen als Poetin die niet krijgt omgehangen op de eerste dag van zijn staatsbezoek.

Daarna verplaatst het circus zich naar Qingdao, waar de leidersconferentie van de SSO wordt gehouden. Op de agenda economische samenwerking, de nieuwe Zijderoute en de veiligheid in Centraal-Azië. In de marge zijn ook interessante onderonsjes te verwachten, want behalve Xi en Poetin schuiven hier ook Narendra Modi (India) en Hassan Rohani (Iran) aan.

 

Over de SSO

De SSO is in 2001 in Shanghai opgericht als een verdragsorganisatie bestaande uit China, Rusland, Kazachstan, Kyrgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. India en Pakistan zijn vorig jaar als lid toegelaten. Afghanistan, Wit-Rusland, Iran en Mongolië hebben de status van waarnemer en staan op de wachtlijst voor lidmaatschap. En ook Turkije heeft belangstelling om lid te mogen worden.

UPDATE - Chinese media prijzen maandag uitbundig de harmonieuse SSO-top en wijzen op het contrast met de G7-top van geîndustraliseerde landen in Canada. President Xi brak een lans voor vrijhandel en het belang van de spelregels van wereldhandelorganisatie WHO. Ook zei hij dat China bereid is met Rusland te werken aan het overeind houden van het nucleaire akkoord met Iran. De leiders spraken meer samenwerking af wat betreft het bestrijden van terrorisme. Ook komt er een plan voor wederopbouw in Afghanistan. President Poetin kreeg vrijdag inderdaad de Vriendschapsmedaille van de Volksrepubliek China toegekend.

donderdag 7 juni 2018

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Xi op bezoek in Rusland, op weg naar G20-top
Vijf vragen over Shanghai Samenwerkingsorganisatie
Vijf vragen over regeerperiode Xi Jinping

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder